Rafinovaný příběh ze starých dob

recenze

Pomiluj smrt (2023) 5 z 5 / assa
Pomiluj smrt

Tak tyhle Zrnka temnoty jsem tentokrát slupnul jako malinu. Jedná se v pořadí již o desátou knihu této edice Nakladatelství Golden Dog, která je zaměřena na kratší díla. Jsem rád, že anotace knihy čtenáři moc neprozrazuje. V tomto duchu se ponese i má skromná minirecenze, která vám prozradí ještě méně, jelikož zde platí pravidlo, čím méně toho víte, tím lépe.

Dílo se odehrává počátkem 20. století v tehdejším Rakousku-Uhersku, kdy mladá Aloisie, prostřednictvím které je příběh vyprávěn v první osobě, cestuje z malé vísky v horách do města za svou vzdálenou sestřenicí, aby si zde našla práci. Potíže na sebe však nenechávají dlouho čekat.

Novelou Pomiluj smrt se s Veronika Fiedlerová seznamuji vůbec poprvé a jsem tímto setkáním mile překvapen.
Ponurá dobová atmosféra se silným erotickým nábojem je výtečně navozena a já jen lituji toho, že jsem si knihu nenechal na nějakou pozdní noční hodinu, což je přesně to, co si zaslouží, a místo toho jsem ji na jedno posezení přelouskal na louce při východu slunce. Je vidět, že i milionkrát propírané téma, může mít spoustu originálních prvků a celkově působit svěže.

Děkuji autorce za tento počin a co nejdříve musím dohnat resty v podobě jejích předchozích dvou knih Pozdravy záhrobí a Ozvěny záhrobí.


Pomiluj smrt Pomiluj smrt Veronika Fiedlerová

Rakousko-Uhersko, počátek dvacátého století. Ve městě Mährischfurt řádí psychopatický vrah, porcující lehké děvy. Právě sem přijíždí hledat službu Aloisie Margetzin, obyčejné děvče z horské vísky. Místo nadějných vyhlídek ji však ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář