Radka Třeštíková, Foukneš do pěny - audioverze

recenze

Foukneš do pěny (2020) 2 z 5 / Daysy
Foukneš do pěny

Vladěně je 37 let, nesnáší svoje jméno a stejně jako její matka a babička má nepodařené manželství a komplikovaný vztah s dospělou dcerou. Právě vyrazila na road trip po Evropě s manželovým elektromobilem. Pryč od něj, od své matky, od své dcery, pryč od problémů. Potřebuje si vyčistit hlavu, ve které má pěkný chaos. Řeší křivdy z dětství, nemocnou dceru, záletného manžela i matku, která jí nikdy nepřestane vychovávat. Do toho všeho právě prožívá jakousi krizi středního věku, kdy si přijde nehezká a zbytečná. Situace řeší dost zmateně a nelogicky a chybí jí jakýkoliv nadhed. Ale taková prostě Vladěna je a v téhle knize si na to musíte zvyknout.

I když se tvrdí, že Foukneš do pěny je dost jiná, než předchozí knihy autorky, tak já jsem až tak velký rozdíl nepociťovala. Ano, styl psaní autorky se tu trošičku změnil, používá více metafor a se čtenáři si dost hraje. Nicméně opět se setkáváme s ženskou hlavní postavou, která je hodně nevyrovnaná a řeší své problémy a těžkosti života, které se s ní táhnou už od dětství. Postavy Třeštíkové bohužel nejsou nikdy ani sympatické, ani vtipné, ani ničím zajímavé, alespoň pro mě ne. Většinou mám ke všem postavám z autorčiných knih spíše averzi a i když se opravdu moc snažím jejich chování pochopit, nedaří se mi to.

Knihy od Radky Třeštíkové jsou podle mě typickým příkladem knihy s rozporuplným hodnocením. Jednoduše je jedna skupina lidí miluje a druhá ne. Ačkoliv patřím do druhé skupiny, i tak knihu doporučím, protože to určitě není žádný brak a to, jestli se vám bude líbit, si jednoduše musíte vyzkoušet sami, takže směle do toho. :) Podle mě kniha bude bližší spíše ženám, které jsou ve věku hlavní hrdinky, i když si myslím, že ani to není zárukou. Je to tak trochu sázka do loterie a zjistíte to až na konci.

Co se týče zpracování audioverze, na tu mám jen samou chválu, povedla se moc hezky. Audio zpracování asi jako vždycky knize jen pomohlo. Naprosto mi zde seděla interpretka Jana Plodková, která Vladěnu zvládla skvěle a moc se mi k ní její hlas hodil. Pokud budete mít možnost, určitě zkuste knihu spíše v audioverzi, protože z ní budete mít daleko lepší zážitek. :)

Komentáře (0)

Přidat komentář