Publikace, která vás pohltí, ale nezahltí

recenze

Československé legie v Rusku (2018) 5 z 5 / rencovav
Československé legie v Rusku

Jsem zvyklá číst knihy o historii. Navíc už jsem přečetla několik titulů od Františka Emmerta, autora Československých legií v Rusku. Jeho nejnovější publikace mě zavedla do historické oblasti, která mi vždycky připadala zajímavá, ale o které jsem věděla jen dost povrchní informace. A hned po otevření mě mile překvapila!

František Emmert patří dle mého skromného názoru mezi nejlepší popularizátory historie, které v současnosti v Česku máme. Jeho publikace jsou vždy plné dobových fotografií, tabulek, zajímavostí. Text je členěn do odstavců, čtenář není přehlcován a přesycován informacemi. Faktů si tu užijete až až, ale nebudete mít pocit, že je toho na vás moc. Takže se ke knize budete rádi vracet a sbírat znalosti o legiích v Rusku.

Což je mimochodem další plus knihy - zajímavý námět, který může být zpracován tisíckrát, ale stejně i po tisící prvé může přinést něco nového, když se pojme správně. František Emmert rozčlenil těch zhruba šest let existence československých legií (říkám zhruba, protože je to dost zjednodušené označení jednotek vojáků, kteří ještě nepříslušeli k žádnému Československu) do šesti přehledných kapitol. Dějiny od vzniku České družiny až po návrat legionářů do Československa a jejich osudy za totalitních režimů vypráví výstižně, ale ne příliš dopodrobna. Dost detailně na to, abyste se zorientovali a udělali si nějakou představu, ale ne příliš na to, aby vás záplava informací převálcovala a vy jste měli pocit, že čtete učebnici.

Čtivosti a atraktivitě knihy přidávají plusové body fotografie, které jsou takřka všudypřítomné - na každé dvojstránce alespoň dvě. Fotografie vojáků, bitev, tábořišť, zbraní, mapy a plánky, vlaky, zkrátka všechno možné, co tehdy někdo prozíravý na východní frontě pořídil a dochovalo se to. Jako milovníka takových dokumentů mě to velice potěšilo, protože jsem o existenci většiny těch fotografií neměla ani ponětí a vím jistě, že po nich někdy sáhnu a použiji je, až se zase budu tématu první světová válka a legie v Rusku věnovat.

Kniha je vytištěná na kvalitním křídovém papíře a je proto poměrně těžká. I díky výškovým rozměrům si ji asi nevezmete do kabelky na cesty, ale tohle drobné mínus jí dočista promíjím. Koneckonců, ty velkoformátové fotografie a oskenované dokumenty, hlášení a nařízení, za to stojí.

Pokud se zajímáte o historii, tahle kniha by vám neměla uniknout. I pokud jste "laici" a o minulém století toho moc nevíte, nebojte, tahle kniha je jako dělaná pro začátečníky a zasvětí vás do problematiky, aniž byste se nudili.

Komentáře (0)

Přidat komentář