Prodavačka merche a sexy zpěvák

recenze

Rytmus, já & Malychin (2020) 5 z 5 / Kikina182
Rytmus, já & Malychin

Gaby nebyla na turné se svým bratrem a jeho kapelou už nějakou dobu. Když ji Eli prosí, aby tentokrát jela a prodávala jejich merch, váhá. Nemůže zapomenout na to, co se stalo posledně, když s nimi jezdila. Ale vzhledem k tomu, že si nedávno prošla rozchodem, nemá práci a ani kde bydlet nakonec na bratrovu nabídku kývne.

Gaby rozhodně není žádná tichá myška. Svým sarkasmem, humorem a popichováním se bez problému vyrovná celé kapele Ghost Orchid. Jenže spolu s Eliho kapelou je na turné ještě kapela Cloud Collision. Zpěvák kapely, Saša Malychin, je opravdu nádherný chlap se skvělým smyslem pro humor a laskavostí v srdci. A nezamilovat se do něj Gaby přijde jako jedna z nejtěžších věcí na světě.

Kniha je vyprávěna v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Gaby a v podstatě se čte sama. V momentě, kdy jsem začala číst, mě vtáhla do příběhu a nebyla jsem schopná přestat. V knize nejsou žádné obsáhlé popisy, ale zároveň se autorce povedlo dát do knihy všechny detaily, které bylo třeba. Mariana Zapata dokázala odhadnout přesně tu správnou míru popisů, dialogů a myšlenek hlavní hrdinky.

Dějová linie příběhu není zrovna originální. Ještě dřív, než jsem vůbec začala číst, mi bylo jasné, jak celá kniha dopadne. Ale autorka předvídatelnost skvěle vynahrazuje tím, jakou originalitu vkládá do jednotlivých částí příběhu. Obecný děj je tedy předvídatelný, ale autorka si našla způsob, jak z knihy i tak udělat originální kousek.

Na tomhle příběhu se mi hrozně líbí, jak je vtipný. V podstatě se málokdy stalo, že bych přečetla celou kapitolu, aniž bych se ani jednou neusmála. A hodně často to byl vyloženě smích a nejen jemný úsměv.

Také jsem hodně nadšená z toho, že v knize byly odkazy k autorčině knize Kulti. Mám ráda, když se knihy jednoho autora odehrávají ve stejném světě a lehce se prolínají. Sice to příběh nijak neovlivnilo ani v pozitivním ani negativním smyslu, ale byla to hezká připomínka, která mi vykouzlila další úsměv na tváři.

To, co mi ale úplně nesedí, je autorčina otevřenost. Na jednu stranu to není vyloženě špatné, ale určitě bych si knihu užila více, kdyby skoro v každé kapitole nebylo v nějakém kontextu hovořeno o vylučování. S tímhle jsem se setkala už u autorčiny knihy Kulti a rozhodně si nemyslím, že se jedná o něco, co by v příběhu muselo být. Musím ale uznat, že v případě Rytmus, já a Malychin to bylo podáno o trochu decentněji. Většinou.

Postavy se autorce také moc povedly. Všechny skvěle popsala, ať už povahově nebo vzhledově, a to skutečně do hloubky. Při čtení jsem měla pocit, jako kdybych postavy skutečně znala. Žádná jejich slabá nebo silná stránka mi nezůstala utajena. Navíc byli všichni i přes svoje chyby neuvěřitelně sympatičtí a stejně jako kniha mi přirostli k srdci.

Z knihy jsem absolutně nadšená. Jediné, co jí chybí k dokonalosti, je odstranění částí týkajících se vylučování. Jinak jí nemám opravdu co vytknout a i když má o několik stovek stran míň, tak se bez problému vyrovná Kultimu. A co se týká vtipnosti, tak ho i docela předčí. Pokud se vám tedy Kulti líbil, tak vám určitě sedne i Rytmus, já a Malychin.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář