Proč chránit knihy?

recenze

451 stupňů Fahrenheita (2015) 4 z 5 / MikeDV3
451 stupňů Fahrenheita

Obsah: Guy Montag pracuje jako požárník. Ale místo toho, aby požáry hasil, požáry zakládá. Žije totiž v době, kde jsou všechny knihy zakázány a úkolem požárníků je jejich likvidace. Montaga však knihy začnou fascinovat a rozhodne se, že je bude chránit. Pro ostatní požárníky je ale něco takového nepřijatelné.

Nejlepší je na této knize její nadčasovost. Při čtení jsem často s překvapením zjišťoval, že většina věcí, které Bradbury popsal, se dějí v určité míře už dnes. Například mám pocit, že se knihy čím dál více zkracují a hodně lidí nemá se čtením takovou trpělivost, jako tomu bývalo dřív.


Tempo příběhu bylo na můj vkus až moc rychlé. Možná mi chyběly trochu obsáhlejší popisy postav a prostředí, ve kterém se celý příběh odehrával.

Nejspíš je to tím, že jsem za svůj život přečetl už více dystopií, ale přišlo mi, že je celý příběh hodně předvídatelný. Bylo to pořád podle stejného scénáře. Hlavní hrdina se vzepře zavedenému systému a jeho příznivci se ho snaží odklidit z cesty.

V knize byla spousta velmi zajímavých myšlenek, které mě nutily zamyslet se nad tím, proč vlastně lidé knihy čtou a proč je tak důležité literaturu chránit pro další generace.

Shrnutí: 451 stupňů Fahrenheita bych doporučil čtenářům, kteří se rádi nechávají knihou nějakým způsobem obohatit a nevadí jim, že je hlavní dějová linie docela snadno předvídatelná.

Komentáře (0)

Přidat komentář