Příšerky s.r.o.

recenze

Obludárium aneb kabinet lidských kuriozit (2010) 5 z 5 / katy238
Obludárium aneb kabinet lidských kuriozit

Lidské anomálie přitahovaly pozornost davů vždy. Taky popravy, ale tam byla velká spotřeba účinkujících. Každopádně čtyřnohá žena nebo poloviční muž vydrželi až do dalšího přestavení a lidé se na ně hrnuli stále znovu a znovu. Čehož využívali podnikavci, jako například Phineas Taylor Barnum a jeho The Greatest show, která se skládala, mimo jiné, i z lidí s těžkým fyzickým či hormonálním postižením.

Ale dostat se k němu, to nechtělo jen tak něco. To už se člověk musel narodit s něčím opravdu extra.

Jako například liliput Tom Thumb a jeho žena Lavinia. Maličcí lidé, kteří procestovali s Barnumem kus světa, a Tom se setkal s mnoha představiteli světové moci. Nebo obři jako byl kapitán Martin van Buren Bates a jeho žena Ann Swanová. Ti dva se také skutečně milovali a vzali se. Dokonce se pokoušeli i založit rodinu, bohužel žádné z dětí nepřežilo každý těžký porod, navíc ani 19. století a tehdejší pokrok lékařské vědy tomu nepřály.

A další a další takové příběhy nabízí tato skvělá kniha s neuctivým názvem Obludárium. Svazek mapuje život P. T. Barnuma, jeho podnikání, se kterým přímo souviseli jeho svěřenci a jejich osud. Přitom ale autor neopomíná jít do minulosti i dávnější a připomínat i historické osobnosti. V tomto ohledu jsou známá třeba siamská dvojčata Lazarus and Joannes Baptista Colloredo, Italové žijící v 17. století. Jeden bratr druhému vyrůstal z hrudi. Na svou dobu a stav se bratři dožili pěkného věku.

Ke každému stavu poskytne autor krátké vysvětlení, dostupnou fotodokumentaci a přiblíží co nejvíce známých osudů. Kniha mapuje ponejvíce 19. století a počátek 20. století, modernější příběhy v něm již není možné hledat. Je však nabita podrobnostmi.

Rozhodně příběh Carla Unthana, muže, jenž se narodil bez rukou, je popsán od kolébky až po smrt a je to napínavé čtení o boji člověka proti osudu. Carl se naučil hrát na housle a to na koncertní úrovni. Motivoval i zraněné v první světové válce, že i s těžkým postižením se dá žít.

Rozhodně jsem si zamilovala příběh Johnnyho Ecka, poloviny identických dvojčat, a to doslova. Johny se narodil bez spodní části těla, dožil se však pěkného věku a krásné kariéry nejenom u cirkusu, ale i u filmu. Disponoval mnoha talenty a humor mu pomáhal nejvíce.

Jednotlivé příběhy jsou členěny do odstavců s nadpisy, jedná se o velmi přehledný systém, knihu je možné číst s mnohým přerušováním, aniž byste „ztratili nit.“ Fotografie se sice mohou mnohým zdát drastické, mnohé jsou vyvedeny skutečně s ohledem na kvalitu a detail, což dává smysl, jednalo se o propagační materiály pro široké platící obecenstvo. I po více než sto letech se tak jedná o úžasné svědectví mnoha osudů, které by jinak byly ztraceny. Takto dostal každý svou šanci poprat se s přiděleným osudem.

Mnohé příběhy mohou dnes znít kontroverzně, vnímání se za sto let změnilo a mnoho postižených by již v útlém dětství prodělalo chirurgickou či jinou léčbu, která by z abnormality učinila maximálně odstavec v učebnici lékařských věd, a jelo by se dál. Tenkrát to však nebylo možné, a tak nezvyklé osudy byly dávány na odiv v mnoha představeních, o jejichž úrovni si dnes můžeme myslet mnohé, i dnes však vyprávění o nich vzrušuje a podněcuje mnoho zájmu.

Svazek jich obsahuje mnoho a finální příběh o tzv. Sloním muži, je svědectvím bolesti a krásy přežívající v těžce nemocném člověku. Můžeme se jen dohadovat, zda to byla pravda nebo jen fantazie a zda mnohé zkazky o tomto člověku mohou vůbec být pravdivé.

Možná se to nikdy nestalo, možná nikdy nežil generál Tom Thumb (žil a jsou na to důkazy), možná byly výmysl i tzv. špendlíkové hlavičky (hledej heslo Zip). Dodnes však tyto příběhy budí obrovský zájem a i když, díkybohu, věda už dokáže většině těchto stavů zamezit a úspěšně je léčit, je nesmírně vzrušující podívat se do časů, kdy toto nebylo možné a lidé jako Barnum provozovali své šílené podniky s účinkujícími, kteří by jinak jen těžko dostali šanci prožít svůj život na takové úrovni.

Tak neváhejte a vstupte, dámy a pánové. Čeká vás Nejlepší světová show!

Komentáře (0)

Přidat komentář