Příprava na velké finále

recenze

Kouzelné pírko pro Gwendy (2021) 4 z 5 / assa
Kouzelné pírko pro Gwendy

Kouzelné pírko pro Gwendy – Richard Chizmar (recenze)

Z anglického originálu Gwendy´s Magic Feather
přeložila Dina Podzimková
vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský-BETA
rok vydání 2021
vydání první, pevná vazba, 304 stran

Kouzelné pírko pro Gwendy - Nakladatelství Beta (nakladatelstvibeta.cz)
_____________________________________
Anotace:
Kouzelné pírko pro Gwendy volně navazuje na titul Kouzelná skříňka pro Gwendy (Beta, 2018), který napsal Richard Chizmar společně se Stephenem Kingem.

Připravte se na návrat do Castle Rocku, malého, ospalého městečka, které stvořil Stephen King. Znovu se probouzí, aby odhalilo další ze svých temných tajemství.

Poslední zimní bouře nepřinesla do malého mainského městečka Castle Rock jenom chlad.
Šerif Norris Ridgewick a jeho tým zoufale pátrají po dvou pohřešovaných dívkách.
Sedmatřicetiletá Gwendy Petersonová žije ve Washingtonu a už dávno to není rozpačitá dospívající dívka, která kdysi trávila léto běháním po Sebevražedných schodech v Castle Rocku. Tajemný cizinec v černém obleku jí tehdy svěřil neobvyklou krabičku, jež nabízela drobné dárky, ale její použití mělo přímo katastrofální následky. Když se pro krabičku vrátil, slíbil, že už ji Gwendy nikdy neuvidí. Gwendy o krabičce nikdy nikomu neřekla – ani svému manželovi. Jednoho dne se ale krabička znovu objeví. Gwendy se vrací do rodného města a čas na záchranu dívek se krátí.
_________________________________________

Jak už zaznělo v anotaci, Kouzelné pírko pro Gwendy je pokračováním knihy Kouzelná skříňka pro Gwendy a druhá kniha z plánované trilogie. V první knize jsme se seznámili s Gwendy, která jednoho dne potká tajemného muže s černým kloboukem, který si říká Richard Farris, a dostane od něj dárek v podobě skříňky s několika tlačítky a páčkami. Jak už název knihy napovídá, skříňka není jen tak ledajaká. Na člověka může mít její obsah velmi pozitivní vliv a pokud se tak rozhodne, může pěkně zamávat s osudem světa. První knihu napsal Richard Chizmar společně se Stephenem Kingem, který se tak po dlouhé době vrátil do svého fiktivního městečka Castle Rock v Maine.

Tentokrát má celý příběh na svědomí pouze Richard Chizmar, avšak Kingovi lokace zůstaly. Posouváme se o spoustu let dopředu.
Sledujeme Gwendy a raketový start její hvězdné kariéry, kdy po škole chvilku pracovala v reklamní agentuře, aby se následně vydala na dráhu spisovatelky (tak, jak ji to Farris v první knize předpověděl), získala Oscara za svůj celovečerní dokument o svém umírajícím kamarádovi a nakonec zakotvila jako kongresmanka ve Washingtonu D.C.

Blíží se závěr roku 1999 a vzpomínky na kouzelnou skříňku a tajemného Richarda Farrise Gwendy uložila do nejspodnější zásuvky své mysli a tak ji dost vyvede z míry, když se jednoho dne skříňka opět objeví v její kanceláři.
Blíží se vánoční svátky a Gwendy čeká třítýdenní volno. Jelikož má manžela na služební cestě v zahraničí, vrací se do svého rodného Castle Rocku, aby navštívila svého otce a vážně nemocnou matku. Po příjezdu se setkává s šerifem Norrisem Ridgewickem a zjišťuje, že jsou v městečku pohřešované dvě dívky – Rhonda Tomlinsová a Carla Hoffmanová. Místo toho, aby si Gwendy užívala zaslouženého volna, snaží se být v celé věci nápomocna. Situace je vážná a policie nemá žádné vodítko. A ztrácí se další dívka.

Chizmar čtenáře opět zavádí do městečka Castle Rock, které měli Kingovi fanoušci možnost naposledy navštívit v roce 1991 v románu Nezbytné věci, kdy větší část městečka lehla popelem. Obyvatelé jsou tu však houževnatí a na občasnou tu nehodu či mord jsou už zvyklí.

Narážek na Kingovo dílo je tu požehnaně. Zmíněn je Reginald Merrill, strýc známého Johna „Esa“ Merilla, který se objevil například v novele Tělo či Nezbytných věcech. Dočteme se o bývalém šerifovi Bannermanovi, kterého zabil vzteklý bernardýn Cujo a o jeho zástupci Franku Doddovi, z kterého se vyklubal zákeřný vrah v románu Mrtvá zóna. Zmínka je též o Bannermanově nástupci, šerifovi Alanu Pangbornovi, kterého v roce 1991 nahradil stávající šerif Norris Ridgewick. V celé knize je cítit láska ke Kingově tvorbě a kdyby mi někdo řekl, že ji napsal sám King, neměl bych důvod mu nevěřit.

Nutno též podotknout, že Richard Farris má iniciály RF, což značí, že se s největší pravděpodobností jedná (i když to nebylo potvrzeno) o to nejhlubší zlo z Kingova universa, které vystupuje například pod jmény Randall Flagg, Richard Fry, Ramsey Forrest, Robert Freemont nebo prostě jen jednoduše Muž v černém.

Za zmínku jistě stojí několik kreseb, které kniha obsahuje a příběh krásně obohacují.
Kniha je oddechové čtení a díky krátkým kapitolkám je velmi čtivá. Ale má to háček. Kniha se tak dobře čte, že jste náhle u konce a zjišťujete, že se v ní toho zase tolik nestalo. Jako by člověk dočetl nějaký prolog a to zásadní mělo teprve přijít. Záhadná skříňka je tu v podstatě odstrčena do pozadí a nedostává tolik prostoru jako v první knize. Proč by taky měla, když se kniha jmenuje Kouzelné pírko pro Gwendy. Ale věřte, že ani pírko tu žádnou zásadní roli nemá. Z celé knihy mám dojem, jakoby Chizmar připravil půdu pro velké finále, které je v USA plánováno na únor 2022 (u nás Vánoce 2022) a bude se jednat opět o spolupráci se Stephenem Kingem. Rád bych tomu věřil a moc se na něj těším.

Z prvních coverů závěrečného dílu na nás totiž v pozadí pomrkává Temná věž, a tak jsem zvědavý, jakou bude hrát v celé trilogii roli. Jelikož se v Kouzelném pírku dozvídáme, že v prezidentských volbách nad Clintonem zvítězil jakýsi Hamlin, který v roce 1999 vládne Spojeným státům (a vypadá to na pěkného cvoka), můžeme se domnívat, že svět, ve kterém žije Gwendy, není úplně stejný jako ten náš a tudíž závěrečný díl může skončit všelijak. Klidně i apokalypsou, která bude způsobena jadernou válkou či superchřipkou jako v románu Svědectví. Vlastně by se mohla celá trilogie nějakým způsobem propojit s Kingovým universem a to by bylo úplně to nejlepší zakončení pro Kingovy fanoušky.

To jsou však pouze mé úvahy a přání a na další osud Gwendy si budeme muset ještě chvíli počkat.
Pokud jsou však Farrisovi předpovědi správné, osud Gwendy je už předurčen:
„…ty umřeš v kruhu přátel v hezký noční košili s modrýma kytkama na lemu. Do oken ti bude svítit slunce, a než umřeš, podíváš se oknem ven a uvidíš hejno ptáků letících na jih. Jako poslední obraz krásy světa. Bude tě to trochu bolet. Ale ne moc.“

Komentáře (0)

Přidat komentář