Princezna hraničářka

recenze

Klan Rudé lišky (2018) 5 z 5 / Kikina182
Klan Rudé lišky

Maddie ukončila třetí rok hraničářského výcviku a teď se vrací zpátky na hrad Araluen, aby strávila nějaký čas se svou matkou a otcem. Není proto zrovna dvakrát nadšená, když její otec Horác spolu s hraničáři odchází z hradu, aby zjistil, jestli hrozí nějaké nebezpečí od klanu Rudé lišky, který zpochybňuje nástupnictví princezny Kassandry a její dcery Maddie na trůn.

A tak se Maddie zvyklá na dobrodružný život hraničářky snaží zabavit, jak jen to jde. Co nejčastěji mizí z hradu, aby se mohla projet na svém koni Trkačovi a přitom zjišťuje, jestli se v Araluenském léně neděje něco špatného. A když se zrovna nevěnuje tomuto nebo nevítá spolu se svou matkou na hradě ctěné hosty, pátrá po hradě po tajných chodbách. Ten je jimi údajně protkaný, ale zatím se je nikomu žijícímu nepovedlo objevit.

Myslela jsem si, že dvanáctý díl Hraničářova učně je poslední. Když jsem se dozvěděla o tom, že bude vycházet i třináctý, byla jsem opravdu překvapená, ale především nadšená. Hraničářova učně totiž není nikdy dost. Tahle série by mohla mít klidně dalších padesát dílů a stejně by mě nikdy nepřestala bavit.

Styl psaní Johna Flanagana se vůbec nezměnil, a to je jen a jen dobře, protože tenhle spisovatel psát umí. Jedná se tedy o obvyklou er-formu, přičemž se v příběhu odehrává mnohem víc než jen jedna dějová linie, i když spolu samozřejmě všechno souvisí, takže autor střídavě vypráví události odehrávající se kolem starých známých postav.

Stejně jako u všech předchozích dílů a vlastně i u všech autorových sérií jsem se do knihy bez problému začetla v momentě, kdy jsem ji otevřela. Hraničářův učeň je možná kniha pro děti od deseti let, ale John Flanagan do ní nejen díky svému stylu psaní dokáže bez problému vtáhnout snad úplně každého.

Hodně jsem si oblíbila Willa, aby také ne, když byl hlavní hvězdou většiny knih z této série, a docela mě zklamalo, že se v tomto díle zase tolik nevyskytoval, a to samé platí o Haltovi. Ale i tak jsem ráda, že jsem se prostřednictvím knihy mohla opět setkat s Maddie, kterou jsem si také dost oblíbila. Takže i přes docela jasnou nepřítomnost mých oblíbených hrdinů kniha není o nic méně úžasná než předchozí díly.

Příběh, který kniha vypráví se skvěle hodí ke všem předchozím dílům, a to nejen ze série Hraničářův učeň. Do téhle knihy totiž zavítají i hrdinové ze série Bratrstvo, což knize rozhodně není na škodu. Takže i když je to vlastně svým způsobem dost rozdílné od většiny dílů, tak je to zároveň psáno v tom samém duchu Hraničářova učně.

Popravdě proti téhle knize nemůžu říct jediného křivého slova. Zamilovala jsem se do ní stejně jako do celé série a její čtení jsem si neskutečně užila. Vlastně už se nemůžu dočkat až vyjde pokračování, abych se mohla do čtení pustit znovu.

Rozhodně knihu doporučuji všem fanouškům Hraničářova učně. A pokud jste ještě neměli tu čest zkusit tuto sérii, tak vám jí, včetně této zatím poslední knihy, z celého srdce doporučuji. Tahle série je v podstatě legendární a bez ní si neumím představit ani dětství ani dospělost.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář