Příběh o hodném nacistovi v pekle jménem Sobibor

recenze

Děvčátko a nacista (2021) 4 z 5 / LukBook
Děvčátko a nacista

Děvčátko a nacista je sice fiktivní příběh z druhé světové války, přesto neztrácí nic na své naléhavosti a emotivnosti. Italští autoři Franco Forte a Scilla Bonfiglioli se inspirovali skutečným utrpením a přidali do něj zajímavou beletristickou zápletku.

Ústřední postavou je důstojník SS Hans Heigel, pracující v poklidné jednotce malého městečka Osnabrück. Nejedná se přitom o klasického nacistu. Nesouhlasí totiž s brutalitou a postupy nacistické mašinerie jsou mu proti srsti. Přesto se snaží příliš nevyčnívat, myšlenky si nechává pro sebe a důležitější je pro něj starat se o blaho své manželky a dcery. Jednoho dne však jeho potomek po závažné nemoci umírá a tím mu osud zcela převrátí život. A aby toho nebylo málo, nadřízení ho pošlou na jedno z nejhorších možných míst vůbec – do vyhlazovacího tábora Sobibor.

V něm musí být svědkem nepředstavitelných hrůz. Jedinou záchranou před tím, aby se úplně nezbláznil, je jeho snaha udržet v bezpečí židovkou dívenku Leu. Ta je totiž strašná podobná jeho zesnulé dceři. Podaří se mu však zachránit ji, aniž by se sám vyhnul nebezpečí?

Knihy týkající se druhé světové války nebo konkrétněji přímo holocaustu jsou u čtenářů hodně populární. I když to je docela dost morbidní vzhledem k tomu, jaké se v nich odehrávají hrůzy. Spisovatelé fiktivních románů z tohoto prostředí to však mohou mít docela těžké. Musejí si totiž dávat hodně velký pozor, aby celý obraz holocaustu v některých momentech příliš nepřikrášlili nebo naopak nepojali moc lehkovážně. Znalý čtenář jim to totiž okamžitě omlátí o hlavu.

Děvčátko a nacista se nesnaží situaci v koncentračních táborech nijak bagatelizovat. Nabízí opravdu hodně brutální popisy toho, co se mohlo v těchto zařízeních reálně dít. V některých částech mi to přišlo naopak až trochu moc, na druhou stranu zde opravdu umírali tisíce lidí a surovost řady nacistů byla šílená.

Vedle toho však sledujete příběh „hodného“ nacisty Hanse Heigela, který se rozhodně nevyžívá v krutostech. Naopak se často snaží pomáhat, zejména malým dětem. Možná jsem trochu naivní, když doufám, že pár podobných jedinců opravdu mohlo existovat. Není přeci možné, aby všichni ti, co byli odveleni do koncentračních a vyhlazovacích táborů, byli jen samá bezcitná monstra.
I přesto se nejedná pouze o kladnou postavu. V průběhu času se projeví jeho tak trochu sobecké pohnutky.

Neváhá poslat na smrt jiné lidi, aby zachránil někoho sobě blízkého. Nechám tedy na vás, abyste si udělali na hlavní postavu svůj vlastní názor. Každopádně mi však přijde velice zajímavě vymyšlená a určitě ve vás vyvolá nějaké emoce (ať už pozitivní nebo negativní).

O samotné zápletce se dá říct, že je poměrně napínavá. Celou dobu sledujete, zda chráněnkyně zmíněného nacisty bude poslána do plynu, jestli nebude prozrazen její opatrovník a jak to nakonec vlastně celé dopadne. A stát se může opravdu cokoliv.

Přestože se jedná o fikci, tvůrci si samozřejmě udělali nějakou rešerši a dění v samotných táborech tak povětšinou působí poměrně věrohodně. Neříkám však, že na sto procent. Budete i svědky povstání v Sobiboru, které se skutečně odehrálo.

Román Děvčátko a nacista je velice silným a emotivním příběhem. Umocňuje to i fakt, že se ústřední dějová linka hodně dotýká dětí. Autoři Franco Forte a Scilla Bonfiglioli neváhají do čtenářů prát všechny brutální podrobnosti o zabíjení vězňů v táborech, ale zároveň v nich probouzejí i naději, že ve tmě mohlo existovat i malé světlo.

Je však potřeba stále myslet na to, že samotný příběh je smyšlený. Díky tomu mohou některé momenty působit méně uvěřitelně. Přesto vás tahle kniha dostane do kolen a vyvolá ve vás hluboké pocity.

Komentáře (0)

Přidat komentář