Příběh, který vám nedá spát

recenze

Jestli to řekneš... (2022) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Jestli to řekneš...

V záplavě true crime literatury se občas objeví dílo, které čtenáře zasáhne svou syrovou intenzitou a nemilosrdným pohledem do temnot lidské duše. Takovým dílem je bezpochyby Jestli to řekneš... od Gregga Olsena, vydané nakladatelstvím Vendeta.

Olsen s novinářskou precizností a spisovatelským talentem odkrývá příběh tří sester, jejichž dětství bylo poznamenáno manipulativní a krutou matkou, přezdívanou "Psycho Shelly". Děj se odvíjí chronologicky, počínaje Shellyiným dětstvím, přes její manželství až po tragické události, které poznamenaly životy jejích dcer.

Autor nešetří detaily, což může být pro citlivější čtenáře místy náročné. Síla knihy spočívá v Olsenově schopnosti vybalancovat faktografickou přesnost s empatickým přístupem k obětem. Přesto je třeba mít na paměti, že jde o rekonstrukci událostí založenou převážně na vzpomínkách, což může vést k určitým nepřesnostem nebo subjektivním interpretacím.

Olsenův styl psaní je poutavý a čtivý, což kontrastuje s tíživostí popisovaných událostí. Čtenář se často přistihne, že si klade otázku "Proč?", což je v kontextu true crime literatury pochopitelné, ale ne vždy uspokojivě zodpověditelné.

Jestli to řekneš... není lehké čtení. Je to kniha, která vás donutí zamyslet se nad temnotou lidské povahy a silou, kterou potřebují oběti domácího násilí k překonání své situace. Pro čtenáře se zájmem o psychologii, kriminalistiku a sociální problematiku je toto dílo bezpochyby přínosnou četbou.

Olsen dokázal, že i v žánru true crime lze vytvořit dílo, které přesahuje pouhou senzacechtivost a nabízí hluboký vhled do složitosti lidských vztahů a následků traumatických zkušeností. Jestli to řekneš... je kniha, která ve vás zanechá stopu dlouho po dočtení poslední stránky.


Jestli to řekneš... Jestli to řekneš... Gregg Olsen

I po více než deseti letech jako by se sestrám Nikki, Sami a Tori Knotekovým při zaslechnutí slova „maminka“ zaryly do srdce dravčí pařáty. Pokaždé spustí lavinu vzpomínek, které byly od dětství jejich tajemstvím. Až dosud. Za za... více


Komentáře (0)

Přidat komentář