Příběh hořkého trojlístku odhalí vraha ve Vysoké

recenze

Příběh hořkého trojlístku (2023) 5 z 5 / Henriette
Příběh hořkého trojlístku

Lanškroun je město, kde se daří továrně na tabákové výrobky. Ta zaměstnává i řadu dívek a mladých žen z vesnice, které se rozhodly neživořit na polích, ale vydělat si peníze jinou činností. Eduard Plishek, inspektor finanční stráže přijíždí do Lanškrouna zkontrolovat finanční záležitosti kolem tabákové továrny, a hlavně se zúčastnit slavnosti při položení základního kamene nové budovy. Slavnost však pokazí smutný nález. Druhý den se zjistí, že jedna z továrních dělnic byla trefena kamenem do hlavy a utopila se v místním potoce. Kamarádka mrtvé, dělnice Anna, které nikdo neřekne jinak než Hanna, nemíní nechat smrt dívky jen tak. Správně tuší, že policie vraha nevypátrá. A tak začne hledat sama. Brzy zjistí, že Eduard Plishek je fajn chlap, který se o kamarádčinu smrt zajímá, i když není jeho úkolem ji vyšetřit.

Tato skvělá detektivka je zasazena do počátku minulého století, do horské vesnice Vysoká. Sledujeme život obyčejných vesničanů, statkářů, chudiny i bohatých. Máme možnost nahlédnout do vyšších vrstev reprezentovaných továrníkem a jeho rodinou, i do života kaplana nebo jeho posluhovačky.
Autorka rozehrála příběh točící se kolem obyvatel Vysoké, který sice trochu zasahuje i do jejich minulosti, ale důležitá je hlavně přítomnost. Máme možnost poznávat postupně vztahy mezi lidmi a přemýšlet o vrahovi, spolu s Annou, starostou Vackem, který se brzy k Anně v pátrání přidá, a navíc v ní nachází zalíbení, a samozřejmě s Eduardem. Ten se sice na čas ze vsi vzdálí, kvůli jiným pracovním povinnostem, ale poté se vrátí zpět. To už pro něj má Anna tip na dopadení vraha.
Mám moc ráda příběhy z této doby a musím napsat, že je mi líto, že jich není mnoho. Příběhů ze středověku a raného novověku je mnohem více. Marie Macková a její psaní mi neskutečně sedlo. Moc se mi líbilo, že nešlo jen o samotné pátrání, ale věnovala se i životům obyvatel vesnice. Mohla jsem tak mnohem více proniknout do celého problému, nebo spíše problémů, neboť je měli téměř v každé chalupě. Vraha jsem si tentokrát ani netipla, a přitom jsem ho měla celou dobu na talíři. Autorka ale prostě umí psát a zamotala příběh tak dokonale, že mě ani nenapadlo, kdo může být pachatel.

Od Marie Macková si rozhodně seženu a přečtu i předchozí díly a budu teď její tvorbu sledovat pečlivěji. Knížka Příběh hořkého trojlístku se mi nesmírně líbila a v horské vesnici jsem se na čas moc ráda zabydlela.

Komentáře (0)

Přidat komentář