Přetvářka a láska

recenze

Lokaj a já (2021) 5 z 5 / Kikina182
Lokaj a já

Frances Whartonová nemá skoro žádné věno, což jí jako velký problém nepřijde. Nestojí totiž o vdavky a manžela. Alespoň ne takového, kterého by nemilovala. Její matka to však odmítá pochopit a neustále se jí snaží dát dohromady se sirem Reginaldem, který je sice bohatý, ale Frances k němu necítí žádnou náklonnost. A jelikož matce slíbila, že na soukromé sešlosti nebude s džentlmeny rozebírat právo, rozhodla se, že nejlépe ho odradí tím, že si bude hrát na semetriku.

Naopak hrabě z Kenndallu si manželku najít chce. Ale takovou, která by o něj neměla zájem jen kvůli titulu a bohatství. Rozhodne se hrát si na soukromé sešlosti u svého přítele na lokaje a zjistit, která z žen by pro něj byla dobrou manželkou. K jeho smůle ho ale zaujme žena, která jeho skutečnou osobou a především zákonem, který navrhuje, opovrhuje. Navíc si je jistý, že kdyby prozradil kým skutečně je, rozhodně by mu nepadla do náruče.

Zničí jejich přetvářky vše, co mezi nimi mohlo být, nebo vyhraje vzájemná přitažlivost?

Kniha je napsána v er-formě, díky čemuž snadněji sleduje příběhy obou dvou hrdinů. Zároveň tahle forma nemá negativní vliv na zobrazení myšlenek a pocitů postav, o které v knize opravdu není nouze. Do knihy tak není nejmenší problém se začíst a udržet pozornost po celý příběh.

U tohoto typu knih nikdy neočekávám originální zápletku a rozhodně to není něco, co by bylo mínusem knihy. K tomuto žánru předvídatelnost zkrátka patří a řekla bych, že je mu z velké části i přínosem, protože tak každý čtenář může číst bez obav o osud hlavních hrdinů. Alespoň ve velkém měřítku.

Každá kniha však potřebuje nějaký originální prvek a scény, které té předvídatelnosti dají úplně nový rozměr a to tato podle mě rozhodně má. Je zde plno zajímavých nápadů, skvěle promyšlených scén a nechybí ani kapka humoru.

Navíc musím autorce přiznat, že se jí skrz tento příběh podařilo mě různými narážkami nalákat na další díly. Zároveň ty narážky souvisely s příběhem, takže ho nijak nekazily, což je podle mě samo o sobě výjimečná schopnost.

Ani postavám nemám co vytknout. Jsou skvěle popsané a promyšlené. Hned od první chvíle jsem si dokázala o každé z nich udělat jasný obrázek a všechny měly rozdílené vlastnosti, tudíž ani nehrozilo, že by se mi pletly.

Lokaj a já je skvělá oddechová romantika z historického prostředí, kterou určitě můžu doporučit všem, kteří přesně tohle hledají a nevadí jim předvídatelnost. Já už se moc těším na druhý díl ze série a než vyjde, určitě si přečtu některou z autorčiných předešlých sérií.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Ikar.

Komentáře (0)

Přidat komentář