Pravdu už se nikdo nedozví

recenze

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? (2017) 5 z 5 / katy238
Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?

Bylo jich deset a vyjeli na výpravu ku poctě sjezdu komunistické strany sovětského svazu. Měli ideály, cíle a zájmy a i když jeden z nich ze zdravotních důvodů expedici opustil, zůstali semknuti, aby dokončili svůj cíl a dosáhli vytoužených nadmořských metrů. Putovali ledovou krajinou, setkávali se s lidmi, překonávali s těžkými batohy na lyžích mnohá příkoří sněhu a mrazu.

Našli je až po několika dnech. Zmrzlé, ztuhlé, zohavené a mrtvé. Nalézali je postupně a kromě dalších hrůz a znetvořených tváří krajina více nevydala. Žádnou stopu, řešení, vysvětlení. Pouze devět těl a velké tajemství.

Dodnes se nepodařilo uspokojivě vysvětlit smrt devíti mladých lidí (jeden tedy spíše ke střednímu věku, ale 38 let není dnes žádný věk) a záhadami opředené jednání a důvody, které k němu vedly. Nikdo neumí uspokojivě vysvětlit, proč se v noci, v mrazu a nečase rozhodli rozříznout stan zevnitř a nedostatečně vybavení vyjít v rojnici z kopce dolů k lesu, kde postupně umírali. Nikdo nedokáže spojit všechna dostupná fakta dohromady a osvětlit, proč odešli a co je k tomu přimělo, proč měl jeden vážně rozbitou lebku a další dva zlámaná žebra. Proč dva lezli na strom a tři nikdy nedošli ke stanu.

Každá teorie má trhlinu a čím více se jich předestírá, tím více otazníků nastává. A právě to vše dohromady shrnuje tato kniha, která nejen věcně popisuje známá fakta z cesty, mapuje a předkládá doložitelná fakta výpravy, doplňuje je fotografiemi a chronologicky seřazené předkládá život a smrt jednotlivých členů nedokončené expedice. Nechá nás nahlédnout do deníků, vysvětlí fotografie a ukáže mrtvé.

Není to snadné čtení, ale pokud Vás problematika zaujala, je to dobrý start k tomu, dostat se někam dále. Kniha dává prostor i internetovým diskutérům a zajímavé teorie z této diskusní džungle předkládá. Udává webové odkazy a nebojí se každou více či méně omílanou teorii o smrti a zániku expedice rozebrat a srovnat s fakty.

Poznámek pod čarou je v celé knize mnoho, ale já to vítám. Většinou při čtení knih tohoto druhu mám poblíž telefon, protože si mnoho věcí v průběhu čtení dohledávám na webu. Teď jsem nemusela. Autor knihy mi vše popsal rovnou a v přímých souvislostech, což nádherně ilustruje celý text a vykresluje nelehkou dobu konce padesátých let v sovětském svazu.

Napsat a sestavit knihu o zániku Djatlovovy expedice byl smělý nápad a autor se jej zhostil se ctí. Předkládá sice mnoho konspiračních teorií, ale pouze proto, že jim velké množství lidí věří. Nepřesvědčuje čtenáře o žádné z pravd. Kniha je skvělým shrnutím dostupných faktů a možných vysvětlení, ale je na čtenáři samotném, jak s nimi naloží.

Pro mě osobně je to výborný odrazový můstek k dalším zdrojům informací a fotografického materiálu. Kniha je navíc napsána srozumitelně a na nic si nehraje. Žádné obrovské odhalení čtenáře nečeká. Nalezne zde připomenutí jednoho smutného konce bez odpovědí a devět tragicky vyhaslých životů, kterým se nikdy nedostalo možnosti dopovědět svůj příběh do konce.

Tajemství své smrti si vzali do ledového hrobu a pokud se někomu podaří vysvětlit všechny otazníky kolem jejich smrti... tomu však nevěřím.

Můj muž má na toto zajímavou teorii. Není dle něj tajemství všech těch zranění, ohňů, znetvoření ani zmizelých věcí. To vše souvisí s tou hádankou největší. Co přimělo devět zkušených turistů, devět zdravých a silných lidí, aby uprostřed noci zevnitř rozřízli stan a odešli do noci plné mrazu a sněhu v pusté krajině. Kdo odhalí toto tajemství, odhalí celou záhadu.

Otázka je, zda je šance se toho ještě dožít...

Komentáře (2)

Přidat komentář

katy238
02.04.2019

Opět moc děkuji :-) O této knize jsem neměla ponětí.

JanH
02.04.2019

K tématu doporučujii tuto knihu: https://akropolis.info/kniha/datlovuv-prusmyk/