Povedená sbírka

recenze

Když dvanáctá hodina odbila (2013) 4 z 5 / assa
Když dvanáctá hodina odbila

Sbírka povídek severočeského autora Vladimíra Pospíchala se mi dostává do rukou po dlouhých deseti letech. Obsahuje jedenáct povídek a svým názvem odkazuje na legendární dětskou hru Krvavé koleno. Každá hodina, kdy lampa ještě svítila, je zastoupena jednou povídkou s tím, že ta dvanáctá chybí, jelikož...baba zhasla, a už jde...pro tebe!!!

Sbírku stylově startuje povídka Sklep, nostalgický kousek o dětských děsech zasazen do ponurého prostředí severočeské uhelné pánve a do doby, kdy někde tam venku řádil sériový vrah Václav Mrázek. Skvělá hororová jednohubka.
S následující povídkou Hlad se čtenář mohl také setkat v antologii České temno (Golden Dog, 2021). Dvojice mladých lidí dobrovolně vypomáhá v oblasti postižené povodněmi. Sami se však brzy dostávají do nezáviděníhodné situace. Napínavý a drsný kousek.
Černohumorná povídka Bak je pro všechny milovníky čtyřnohých přátel. Pobavila.
Klub vrahu sebevrahu pojednává o dvou ženách, jejichž nenávist k mužům se stává tak velkou, že si začnou s vybranými jedinci nepěkně pohrávat. Krutá povídka s mírně předvídatelným koncem, avšak opět bravurně napsaná.
Cestovní kancelář s příznačným názvem ROBINS-TOURS pořádá pobyty na pustém ostrově v Egejském moři. Dva páry se sem vydávají strávit devět dní. Ale pozor! Ten desátý tu místní slaví svátek mrtvých a nikomu není doporučeno v tu dobu na ostrově přebývat. Takové jsou Prisery.
Hvezda Betlemska je jeden ze dvou nehororových kousků této sbírky. Výborně vypointovaný příběh z dob hluboké totality, kdy se nedovolené překročení hranic státu rovnalo jisté smrti.
Při čtení povídky Den, kdy se vratila Katrin Laverova na vás dýchne atmosféra děl Stephena Kinga. Nevinné a bezstarostné dětství končí po jedné nešťastné klukovině. A jak už od Kinga víme, mrtví se někdy vracejí. Povídka Vlkodlak přináší přesně to, co její název slibuje. Avšak opět originálním a neotřelým způsobem. Reportér časopisu zaměřeného na záhady všeho druhu se vydává do malé vsi uprostřed šumavských lesů, aby přinesl reportáž o údajném řádění vlkodlaka.
Dvaasedmdesate mesto je druhým nehororovým kouskem o muži, který cestuje vlakem a hledá město, v němž žije žena nepřetržitě se mu zjevující ve snech.
Muž seznamující se s ženami za účelem okouzlit je svým šarmem, aby je následně okradl a zmizel, potkává překrásnou dívkou, která ho doslova uhrane. Že by se misky vah pro tentokrát obrátily? Jak to s podvodníčkem dopadne se dočtete v povídce Sovi dum.
Závěrečný kousek Za zrcadlem vypráví příběh muže umístěného v bohnické psychiatrické léčebně, který přišel o rozum poté, co postupně ztratil celou svou rodinu. Pokud ve vás přítomnost zrcadel vyvolává nepříjemné pocity, z téhle povídky vám bude běhat mráz po zádech.

I když má Vladimír Pospíchal na svém kontě zatím pouze dva vydané romány, na jeho práci je vidět, že se jedná o vypsaného a zkušeného autora. Povídky jsou chytré a nápadité, mají tah na branku a dobře vykreslené postavy, které čtenáře baví svými dialogy.


Když dvanáctá hodina odbila Když dvanáctá hodina odbila Vladimír Pospíchal

Prózy tohoto povídkového souboru obsahují prvky hororu, který v české literatuře stále patří spíše k vzácně se vyskytujícím žánrům. S ním všechny povídky spojuje snaha vyvolat ve čtenáři emocionální reakce, hlavně strach z neznámé... více


Komentáře (0)

Přidat komentář