Poslední bitva s Triad Corporation

recenze

Milion světů s tebou (2019) / Kikina182
Milion světů s tebou

Dřív neměla Marguerite ponětí o multivesmíru. Ovšem od té doby se toho změnilo opravdu hodně a ona teď cestuje do nejrůznějších dimenzí. To sebou však přináší problémy takových rozměrů, že je na to jedna dimenze krátká. A po posledním útoku Triad Corporation už v podstatě není nic takové jako dřív.

Všichni se změnili. Život všech se od základů změnil. Ale cíl zůstal stejný. Porazit Triad Corporation jednou pro vždy. Obzvlášť, když jejich plán může ohrozit nejen Marqueritinu rodinu a přátele, ale i nevinné lidi všech dimenzí.

Není to zas až tak dávno, co v Česku vyšel první díl Tisíc kousků tebe a brzo na to ho následoval druhý Deset tisíc nebí nad tebou. Tahle série mě v první chvíli zaujala především svými nádhernými obálkami, ale získal si mě samozřejmě i příběh. Pořízení třetího a závěrečného dílu série Ohnivák tedy bylo naprostou nutností.

První dva díly mě úplně nadchly a zanechaly za sebou spoustu nezodpovězených otázek. Proto jsem se nemohla dočkat toho, jak to celé nakonec skončí. A vzhledem k tomu, jak skvělá tahle série je jsem nečekala nic míň než dokonalý epický závěr. Má očekávání byla tedy hodně vysoká, ale nepochybovala jsem, že je Milion světů s tebou naplní.

Samozřejmě, že i třetí díl je psán v ich formě, stejně jako předchozí. Celý příběh tedy zprostředkovává sama hlavní hrdinka, Marguerite. To však není to jediné, co má třetí díl s předchozími dvěma společného.

Claudia Gray je skvělá spisovatelka s úžasným stylem psaní. Nechápu, jak je to možná, ale dokáže podat zajímavě i tu nejobyčejnější a nejnudnější scénu. A přesně to v této knize dokázala. Její příběh je stejně tak čtivý jako dřív. Styl psaní dokáže člověka vtáhnout tak, že zaklapnout knihu a jít se věnovat něčemu jinému rozhodně není jednoduché.

Příběh této knihy mě doopravdy potěšil. Možná je oproti předchozím dvou o trochu jednoduší, ale podle mě je to v tomto případě spíš pozitivní než negativní. Kniha nemá zas až tolik stran, aby si mohla dovolit nějakou složitou zápletku a zároveň vytvořit konec, který si tato trilogie zaslouží.

Právě proto, že autorka nezvolila složitou zápletku, dokázala bez problému vyřešit všechny problémy a otázky, které vznikly v předchozích dílech, dát do příběhu něco navíc, a ještě ukončit knihu i trilogii tak nejlépe, jak jen to šlo.

Během série se postavám stalo opravdu hodně věcí, a tak rozhodně nejsou stejné jako na začátku. Z knihy je však naprosto jasné patrné, jak se do stavu, ve kterém jsou teď dostaly. Autorce se povedlo jejich cestu popsat opravdu autenticky, a to včetně emocí, které změny v jejich chování provázely.

Přestože se během tří dílů v knize objevilo mnoho verzí jednotlivých postav z různých dimenzí, autorka přesto nesklouzla do toho, aby byly jednotvárné, či aby se ty „skutečné“ nakonec nějak podobaly některému ze svých dvojníků či se v ně nějak proměnily, čehož jsem se popravdě trošku bála.

Za sebe můžu říct, že jsem se závěrečným dílem série Ohnivák naprosto spokojená. Řekla bych že je to pro tuhle sérii opravdu perfektní konec, který všechno krásně uzavírá. Rozhodně vám můžu knihu, a vlastně celou sérii, doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)