Poprvé a na výbornou

recenze

Panda v nesnázích (2018) 4 z 5 / Silvic.s
Panda v nesnázích

Panda je první knížka od Markéty Lukáškové, kterou jsem četla (na doporučení kamarádky), a rozhodně mě nezklamala. Vyprávění Terezy, která je zhruba v mém věku a právě se rozešla s přítelem, se prolíná s příběhem Milady, o níž Tereza píše práci. Milada v padesátých letech ukrývala Terezina dědečka a stala se tak politickým zločincem. Tereza pátrá po detailech jejího osudu a zároveň se snaží sama najít lásku. Poněkud nečekaně ji nachází u o mnoho let staršího vysokoškolského profesora, který její práci vede.
Další linií je příběh Tereziných rodičů - otce, který má tak trochu krizi středního věku a není úplně spokojen se svým zaměstnáním a matky, která je hlavně nespokojena ve svém manželství. Postupně se ukazuje, že rozhodně není dokonalá matka a v minulosti nebyla ani dokonalá a úplně věrná žena.
Je mi sympatický sarkasmus, se kterým se postava Terezy staví k okolí a hlavně sama k sobě. Knížka je zároveň vtipná a zároveň má i hlubší myšlenku. Nekončí happy endem a to jí dodává opravdovější rozměr.
Po přečtení jsem si hned půjčila další autorčiny knížky.

Komentáře (0)

Přidat komentář