Pomůže sečtělý hrobník vyřešit vraždy?

recenze

Hrobník (2022) 4 z 5 / LukBook
Hrobník

Jestliže máte rádi detektivky a zároveň i knihy s historickou atmosférou, máme pro vás ideální nabídku na čtivo. Rozhodně si nenechte ujít Hrobníka od Olivera Pötzsche. Přenesete se do Vídně 19. století a za rohem na vás bude číhat jeden šílený zabiják.

Už samotný autor je zajímavou osobností. Žije se svou rodinou v Mnichově a je potomkem rodiny Kuislů, kteří od 16. do 19. století byli nejslavnější katovskou dynastií v Bavorsku. Mistrové popravčí se díky své profesi vždycky ocitali na okraji společnosti. A nejinak je tomu vlastně u mužů, kteří pohřbívají mrtvé. Zřejmě právě proto se tvůrce rozhodl obsadit do jedné z hlavních rolí své knihy hrobníka.

Nebude ovšem sám. Na počátku příběhu čtenář sleduje zejména kroky mladého inspektora Leopolda von Herzfeldta, který se v rámci postupu v kariéře rozhodl odejít ze Štýrského Hradce do daleké Vídně. Hned na začátku svého pobytu se přidává do případu tajemného vraha, který probodává ženy kůlem. Díky své zálibě v moderních kriminalistických metodách to ovšem nebude mít na novém působišti vůbec jednoduché. Velice brzy se navíc seznamuje s již zmíněným hrobníkem Augustinem Rothmayerem. Brzy zjišťuje, že nevrlý podivín je velice sečtělý a bude se mu při následujících krocích hodit.

A to je jen začátek celého vyprávění. Čtenář při něm zamíří do hlavního města dnešního Rakouska v roce 1893. Nutno podotknout, že se autorovi podařilo krásně vykreslit atmosféru tohoto místa a doby, takže na vás dýchne onen nádherný historický vánek. To je ovšem téměř jediná pěkná věc, která se v tomto příběhu vyskytuje. Jinak totiž oplývá temnotou plnou smrti a tajemných událostí.

Často se budete pohybovat vedle jmenovaného hrobníka, jehož královstvím je samozřejmě hřbitov. Dočkáte se nemilosrdných vražd, které otřesou i s nejsilnějšími povahami. Navíc se postupem času objeví i další zločinné skutečnosti, jenž nejsou o nic méně ohavné.

Naštěstí se ovšem budete moci opřít o nadějného vyšetřovatele. Ten byl pro mě po většinu doby sympaťákem, i když zdejší policejní honorace si ho příliš neoblíbila. Od začátku se totiž snaží přicházet s novotami, které většině starousedlíků příliš nesedí. Budete se tak vlastně docela bavit tím, jak je neustále nervuje a musí s jejich usedlostí bojovat.

Do třetice tu nesmí chybět ani jedna ženská postava. A s kým si myslíte, že se především sčuchne? S nevrlým hrobníkem nebo mladým šik policistou? Asi jste uhádli správně. Můžete se tedy těšit na rozvíjející se romantickou linku, která ovšem nijak nenarušuje chod jinak pochmurného děje.

Celkově se můžete těšit na napínavou detektivku s nečekanými zvraty v takovém tom starém duchu. Rozmanitá zápletka, v níž se nachází několik odboček, zajímavé postavy i šílený vrah, mě od začátku dostala a donutila ponořit se do hodně ponurých vod.

Hrobník je prvním dílem série se stejnojmenným názvem. Jako ústřední hrdina je zde ovšem spíše mladý inspektor, přestože role pohřbívače mrtvol postupně získává na důležitosti. Těžko ovšem říct, jakým směrem se situace vyvine v dalších dílech. Tuhle knihu ovšem musím rozhodně doporučit všem, kdo mají rádi klasičtější detektivky a navíc si libují v atmosféře 19. nebo počátku 20. století. Tak trochu mi to vlastně připomíná případy slavnějšího Jacka Rozparovače, který je zde náhodou zmíněn. Tento titul ovšem rozhodně má svou originalitu a pohltí vás až do poslední stránky.

Komentáře (0)

Přidat komentář