Pomsta

recenze

Zlatá klec (2019) 5 z 5 / Kikina182
Zlatá klec

Faye má úžasného manžela a dokonalou dcerku. Její život působí jako pohádka, především oproti tomu, co si zažila v minulosti a o čemž nemá nikdo nejmenší tušení. Jenže najednou začíná Jack trávit víc času v práci a Faye si skoro nevšímá a když už, tak je to většinou kvůli tomu, že dělá něco špatně. Faye to přehlíží, omlouvá ho. Jenže nakonec ho nachytá v posteli s jinou a je jí oznámeno, že se rozvedou. V té chvíli se Faye zhroutí.

Netrvá to však dlouho a začíná myslet jen na jedno. Na pomstu. Hodlá se manželovi pomstít, připravit ho o všechno na čem mu kdy záleželo. Je to běh na dlouhou trat, ale Faye je odhodlaná dát Jackovi všechno, co si podle ní zaslouží. Brzy však zjišťuje, že by její pomsta rozhodně nebyla dost za všechno, co ten parchant udělal, a tak musí změnit plán.

Camille Läckberg u nás už několik knih vyšlo, já jsem se o ní ale dozvěděla až díky Zlaté kleci. Tenhle thriller byl na internetu hodně doporučovaný a podle anotace zněl opravdu skvěle. A jelikož mám v poslední době především náladu na thrillery, nebyl důvod váhat.

Vzhledem k tomu, že na Goodreads má kniha hodnocení 3,80 jsem předpokládala, že se bude jednat o lehce nadprůměrnou knihu, ale i tak jsem se na ní doopravdy těšila. Podle komentářů to vypadalo, že se bude jednat o opravdu originální kousek.

Příběh je vyprávěn v er-formě, ale celou dobu se točí kolem životního příběhu hlavní hrdinky. V knize jsou vlastně tři dějové linky - přítomnost, minulosti a v opravdu malém množství i budoucnost. Co se mě týká, tak budoucnost by tam být opravdu nemusela, jelikož je to vlastně součást pozdější dějové linie příběhu, ale jinak to do sebe skvěle zapadá a autorka tak postupně odhaluje nejrůznější podrobnosti ze života Faye.

Nejlepší ale je, že se tahle kniha čte prakticky sama. Když jsem jí začínala číst, byla jsem dost unavená a řekla si, že si přečtu pár kapitol a dost, jenže jsem nepřestala. Zlatá klec mě doopravdy pohltila a já tak přestala číst až v momentě, kdy jsem se dopracovala na konec. Tato kniha je pravděpodobně jeden z nejčtivějších thrillerů, který jsem kdy četla.

Autorka se opravdu hodně snažila přijít s originálním motivem, a to se jí podařilo. Námět této knihy je doopravdy neotřelý a originální, ale bohužel je trošku předvídatelný. V knize jsou před každou větší částí pasáže, které by měly působit tajemně, nalákat čtenáře. Ale já bych řekla, že způsobily pravý opak, spíše prozradily, jak kniha dopadne dřív, než byla možnost se k tomu dopracovat.

Ovšem to je asi jediná vada na příběhu. Jinak je to vážně nádherný příběh, který autorka promyslela do nejmenších detailů a zkombinovala doopravdy zajímavé scénáře. Vytvořila opravdu rafinovanou knihu, kde se všechno mění z minuty na minutu a spěje k opravdu perfektnímu výsledku.

A stejně skvělé jako příběh jsou i postavy. Autorka je opravdu skvěle promyslela, dala jim hluboký životní příběh a vykreslila je tak skvěle, že nebyl nejmenší problém udělat si obrázek o tom, kdo jaký je i co má za lubem. Tedy až na hlavní hrdinku, tam to tak jasné nebylo, ale to byl rozhodně záměr.

Zlatá klec se mi opravdu moc líbila, i když na můj vkus byla bohužel trošičku předvídatelná. Ovšem i tak bych řekla, že je velmi dobře promyšlená a já jsem si její čtení neskutečně užila. Popravdě si ale nedokážu představit, co se bude odehrávat v druhém díle a o to víc jsem zvědavá.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Metafora.

Komentáře (0)

Přidat komentář