Pokus o kus pravdy

recenze

Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny (2022) 5 z 5 / katy238
Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny

Vypůjčila jsem si název biografie Josefa Vinkláře, protože zrovna tento popisuje knihu zobrazující vnitřní politiku Ukrajinu posledních let před 24. únorem 2022 nejtrefněji. Titul nesoucí jméno současného prezidenta Ukrajiny však ukazuje i profil muže, kterého po výše uvedeném datu zná celý svět, a to jako oponenta vedení ruské federace.

V úvodu avizuji, že moc dobře vím, jak jsou tyto knihy v současnosti výbušné téma a nikdy jsem nebyla raději za vynález obalů na knihy, protože při současných náladách bych si v čekárně u lékaře tuto knihu nerada četla jako „ve výkladní skříni.“ I proto se pokusím knihu případným zájemcům přiblížit tak, aby nebylo poznat, na čí straně stojím a oprostím se ode všech svých preferencí.

Pokud se mi to nepodaří, neberte si to prosím osobně. Jsem jen slabý člověk.

Kniha je rozdělena do krátkých, přehledných kapitol a každá se věnuje jednomu střípku skládačky, ze které vyšel Volodymyr Zelenskyj v roce 2019 jako prezident Ukrajiny, kdy drtivě porazil svého rivala a předchůdce, Petra Porošenka. Každá kapitola je uvedena tematickou černobílou fotografií přes celou dvoustranu a autor nám poté vysvětlí, co se dělo, kdo za to mohl a kam to vedlo.

Nahlédneme do dětství Volodymyra Zelenského, do jeho komediálních začátků, které vyústily až ve studio Kvartal 95, jeho účinkování v pořadu Klub vtipných a pohotových, kdy jeho tým postupoval k vítězstvím. Autor se nebojí přiblížit ani k seriálu Služebník lidu (u nás známý jako Sluha národa), kde Zelenskyj ztvárnil roli učitele Vasilija Petroviče Goloborodka, který byl zvolen za prezidenta a nyní přetváří politiku Ukrajiny ve styl superhrdiny Avengers. Shodný název má i politická strana kolem současného prezidenta, a i ona má drtivou převahu v parlamentu Ukrajiny.

Je důležité vědět, že hrdinský étos kolem osoby prezidenta v knize nenajdete. Jeho strana Služebník lidu nesplnila ani své sliby ani očekávání a její členové čelili skandálům z hlouposti a vypočítavosti a lidé kolem prezidenta Zelenského se vyznačovali často vším možným, jenom ne tím, co měl slibovat onen komediální seriál. Mnohdy splnili jen ony komické prvky.

V tomto ohledu chápu nízké hodnocení knihy, protože se nemá šanci zalíbit ani jedné skupině na opačných pólech. Jeho odpůrci budou uraženi, že taková kniha vůbec vznikla, jeho naprostí příznivci se rozčílí na „bulvárním“ pojetím předkládání jednotlivých faktů. Jenže vysoká politika je plná špíny a změna cca třicet let trvajících pořádků není nijak snadná. Autor předkládá zajímavou mozaiku jednání, rozhodnutí a činů, z nichž jde hlava kolem.

Jenže je dobré to vědět pro pochopení toho, co se děje teď. Že se prezidentem Ukrajiny stal herec bez předchozích zkušeností ve vysoké politice je fakt a s tím související přešlapy tomu odpovídají. Obklopil se lidmi, kteří mu mnohdy pomáhali, jindy pomáhali sobě, jak je to i jinde než kolem jen prezidenta. Některé vyhodil, některé vyměnil, některé si nechal. Kritice čelil z mnoha stran a do toho se snažil splnit i předvolební sliby domluv s Vladimírem Putinem ve věci Doněcka a Luhanska. Dnes již víme, jak to bylo naivní, ale nějaká snaha to byla.

Čtenář si projde srozumitelně podaným koktejlem informací ze současné i vzdálenější politické situace Ukrajiny, až dorazí k datu 24. 2. 2022, které knihu již pomalu ukončuje. Doslov je podepsán přibližně v polovině dubna roku 2022, v poslední kapitole se můžete dočíst souhrn událostí v Buči a v Mariupolu. Zde je již autor ke svému prezidentu shovívavý a považuje je za lídra světové politiky, který se dokázal z nezkušeného polita po odhození všech svých masek stát tváří svého státu a vede svůj národ proti nepříteli.

Suma sumárum, kniha se mi líbila moc. Odhaluje věci, na které je navazováno v souvislosti s aktuálním děním a není špatné vědět, kde mají kořeny. Za všechny obvinění, že Zelenskyj je drogově závislý, což ve svých projevech použil i Vladimír Putin mezi důvody, proč jede konat na Ukrajinu, ať už to nazývá jakkoliv. Na tomto je nejsmutnější fakt, že toto obvinění vzniklo na Ukrajině léta před vypuknutím konfliktu a autorem je nejpravděpodobněji volební tým Petra Porošenka, který za ten nápad zpětně asi úplně rád není, ale to už jenom má spekulace.

Pokud jste tedy otevření zajímavým faktům bez zbytečného patosu, doporučuji tuto knihu. Autorem je ukrajinský novinář, který napsal už několik životopisů velkých postav ukrajinské vysoké politiky a situaci sledoval několik let. Knih na toto téma vyšlo u nás už několik a tuto považuji za nejautentičtější. Nenaleznete zde slepou adoraci ani nenávist. Není zde papouškování zbytečných faktů ani obvinění bez důkazů. Jedná se opravdu o porci faktů, která se zdaleka nemusí líbit každému, ale jejich znalost svůj smysl má.

Teď větší než jindy.

Komentáře (0)

Přidat komentář