Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny

Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497306/bmid_volodymyr-zelenskyj-muz-ktery-pise--IdV-497306.png 3 34 10

Z komediálního herce nejznámějším politikem světa. V populárním seriálu ztvárnil roli učitele dějepisu, který se bizarní shodou okolností stal prezidentem Ukrajiny. V reálném životě se jím skutečně stal – a když přišla ruská invaze, dokázal sjednotit vlastní národ i desítky dalších států. Příběh Volodymyra Zelenského působí jako filmový scénář, ale je skutečný. Dokumentární kniha ukrajinského novináře představuje Zelenského život a politický vzestup z mnoha úhlů, vždy však objektivně a bez přehnaných emocí.... celý text

Přidat komentář

dlabikk
14.01.2024 3 z 5

Čekala jsem životopis Zelenského a v tomto směru mě kniha zklamala. Popisuje spíše jeho cestu k prezidentskému postu a jeho dětsví a podobně se věnovala jedna kapitola. Kniha je spíš pro ty, kdo znají nebo se chtějí dozvědět více o politice Ukrajiny. Nicméně něco jsem si z toho vzala :o)

Janadvorackova
14.01.2024 4 z 5

Připadá mi, že kritika a obdiv jsou v knize pěkně vyvážené. A jsem ráda, že tam vůbec nějaká kritika je. O dění před volbami a lidech kolem něj jsem třeba vůbec neměla tušení. Přišli mi fakt jako komparz.
Otázkou je, jestli by mi to celé připadalo jako kulisy, kdybych nevěděla, čím byl předtím.

Další otázkou je, jestli fakt věřil, že výměna administrativy bude ten správný první krok. Neubráním se dojmu, že ho udělal blbě, navíc po něm už další, který by jeho zemi někam vedl, nenásledoval. Pak to nějak ustrnulo, varování neposlouchal... Nebo alespoň nemám ten dojem, i když mně se to kecá, žejo :).

Od začátku války pozoruji sebevědomé vystupování muže, u jehož projevů chápu obsah, ale už ne tolik formu. Ta mě štve, vytáčí a vadí. Jako kdyby byla odpovědnost přenosná, nejlépe někam pryč.

Objevily se zmínky i o některých konspiracích, které často poslouchám od kolegyň v práci a říkám si "kde to sakra berou?"

Příliv Ukrajinců do Česka mi nijak nevadí. Jsem ale unavená náladou ve společnosti, jejíž část dbá na povrchnost a věří kde čemu.
Zároveň si ale myslím, že pokud válka dopadne vítězstvím Ukrajiny, což může trvat klidně dvacet let, po světě rozutečený národ už se dohromady nedá. Nojo, ale chtějí oni vůbec? Nejsou rádi, že mohli ze zkorumpované země vypadnout?
Co si o tom myslet?

Pro dokreslení atmosféry doporučuji ještě tuhle knihu:
https://www.databazeknih.cz/knihy/donbas-reportaz-z-ukrajinskeho-konfliktu-493235


Pan_Švec
02.09.2023 3 z 5

Volodymyr Zelenskyj. Pokud chcete poznat jeho motivaci ujmout se prezidentského úřadu, pokud chcete poznat lidi, kteří stáli v pozadí jeho cesty, pokud chcete poznat prostředí, z jakého vzešel, pokud chcete pochopit, jak funguje na Ukrajině vztah státu, politiků a oligarchů, pokud chcete poznat ukrajinskou politickou kulturu a mentalitu a pokud chcete vidět Ukrajinu očima Ukrajinců a poznat, jak moc se liší západní demokracie a právní standardy od těch ukrajinských, pak si přečtěte tuto knihu.

LordByron
14.02.2023 4 z 5

Prekvapivo vcelku dobrá novinárčina. Knihy ktoré vyjdú takto skoro a za takýchto okolností keď je tak silná potreba propagandy sú obvykle humus a odpad.
V kníhkupectvách som už videl asi jednu či dve Zelenského biografie ktoré pôsobili na prvý dojem skôr na grc.
Toto je iné. Dozvedel som sa zopár zaujímavých info.
A je zaujmave ako často sa autor vracia k tomu ako úplne najnarodniarskejším a najviac promajdansko založeným ukrajincom Zelenskyj skôr vadil(vrátane myslím sčasti aj pána autora) .
Zaujmavé boli aj jeho rozhovory s Trumpom, spory s Porošenkom apod. A určite je Zelenskyj v mnohom šašo a demagóg čo knižka len potvrdzuje. Ale stále lepší ako Porošenko a určite lepší než okupanti.

iveta3689
12.01.2023 4 z 5

Dobře napsané. Autor se snaží o objektivitu, nevyhýbá se ani nepříjemným faktům. Ale mezi řádky je cítit obdiv k Zelenskému. Nemám s tím problém, není to nic přehnaného a spíš to jen dokresluje atmosféru. Fakta jsou zde předložena bez příkras, z knihy si každý dokáže udělat představu o politické situaci a o prezidentu Zelenském.

tittanie
22.10.2022 5 z 5

"Zelenskyj už roli prezidenta nehraje. Stal se skutečným vůdcem Ukrajinců, kteří se zbraní v ruce brání svou svobodu a nezávislost. Vůdcem, jenž získal značnou zkušenost v tom, jak vést stát ve válečných podmínkách."

Čekala jsem, že kniha bude více životopis nebo více o válce, ale autor v ní hodně popisoval, jak procházel prezidentskou kampaní a jaké měl kamarády. Co si budeme říkat, kdyby nebyla válka, tak by Zelenskyj byl jenom šestý prezident Ukrajiny, který se choval stejně jako jeho předchůdci, i když jejich chování kritizoval, ale teď ho zná celý svět.
Knihu budu hodnotit pěti hvězdami. Není to proto, že by se mi kniha, tak moc líbila, ale nějak si myslím, že když někdo ohodnotí knihu jako odpad, tak by měl napsat proč.

katy238
30.09.2022 5 z 5

Serhij Rudenko podal svědectví, hodně důležité svědectví, o muži, kterého nyní zná celý svět. 24. 2. 2022 se onen svět zase o něco změnil, a právě Volodomyr Zelenskyj se stal osobností světové politiky, a nikoliv jen tématem té vnitřní, ukrajinské. Pojednání podává velmi zajímavé svědectví o jeho přešlapech, předvolební kampani, minulosti a výzvám, kterým čelil. Není to snadné čtení a nemá šanci se zalíbit ani jednomu táboru. Jeho odpůrci se rozčílí, proč o něm někdo vůbec píše, jeho příznivci, že to psaní není vůbec hezké. Ať již máte na současného ukrajinského prezidenta názor jakýkoliv, kniha pouze předkládá fakta událostí předešlých let. Překvapivě zde nenalezete soudy, jen výčet událostí a názor si může každý čtenář udělat sám. Pro mě osobně to bylo velice užitečné čtení a možnost doplnit si chybějící místa v povědomí o jednom z našich evropských sousedů.

MonikaJanka
14.08.2022 3 z 5

Oveľa lepšia kniha o Zelenskom, než od manželov Čermákových. Oceňujem to, že som sa dozvedela o tom, ako to chodilo na Ukrajine v posledných rokoch (autor najviac priestoru venuje prezidentskej kariére Zelenského). Chýbalo mi tam viac informácií o Zelenského detstve a mladosti, jeho rodičoch a manželke Olene. Privítala by som taktiež nejaké vysvetlivky k ukrajinským reáliam pre českého (aj slovenského čitateľa, v celej knihe je len jedna).

Pavčule
05.08.2022 3 z 5

Je vidět, že autor Zelenského moc nemusí . Prakticky na každého vyhledává jen negativní věci a korunu tomu dávají ,, zaručené " zprávy , za které by se nemusel stydět ani bulvár. Také rozhodně nevidím Zelenského v růžových barvách , nicméně celé to na mě působí jako jedna velká pomsta rivalovi .

Korsika
01.08.2022 4 z 5

Autor plní, co slibuje na obálce knihy "... představuje Zelenského život a politický vzestup, vždy však objektivně a bez přehnaných emocí.". Autor se v textu vyhýbá nicneříkajícím pompézním prohlášením, což oceňuji - v knize jsou překvapivě čtivě sepsaná fakta. A přebal knihy je důstojně doplňuje.

Štítky knihy

prezidenti politici válka na Ukrajině (2022 - ) Volodymyr Zelenskyj, prezident, 1978–

Autorovy knížky

Sergej Rudenko
ukrajinská
2022  58%Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny

Kniha Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě22x
Knihotéce12x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x