Pokoj mrtvých - thriller

recenze

Pokoj mrtvých (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Pokoj mrtvých

Vigo a Sylvain přišli o práci. Sice chodí na pohovory, ale oba stále cítí křivdu, a to chce pomstu. Po jedné téhle "akcičce" se rozhodnou odreagovat, a tak vyrazí na staré letiště - vypnou světla, vytůrujou motor a jedou... jenže srazí muže. Ten po nárazu umírá a zůstává tu jen jeho taška s miliony eur...

Franck Thilliez patří mezi mé top oblíbence. Je to ten autor, jehož tvorbu si prostě musím přečíst, i kdyby to byla jen legenda ke křížovce.

Pokoj mrtvých je jízda - šílená a brutální, což se zrovna u tohoto autora dá naprosto očekávat. Říkám to u každé jeho knihy, a musím se opakovat - tohle čtení rozhodně není pro jemné duše! Pokud se však do čtení pustíte (nedoporučuji před spaním!), pak věřte, že vás nečeká žádná nuda.

Příběh je rozdělen na dvě dějové linky - jedna sleduje osudy a činy dvou propuštěných pracovníků, ta druhá nás provází návratem do práce strážmistryně Lucie Henebellové. Lucie se vrátila po mateřské dovolené a jako samoživitelka malých dvojčat to rozhodně nemá u policie lehké.

Thilliezův um nespočívá jen v brutálních (mnohdy velmi detailních) scénách, ale v i tom, že si vezme nějaké téma, detailně nastuduje a mistrně jej zakomponuje do příběhu. Není tomu jinak ani tentokrát, a i když danému oboru nerozumíte, při čtení se vám dostane náležitých vysvětlení.

Na Pokoj mrtvých jsem se hodně těšila, ale taky jsem se bála. Napsaná byla už v roce 2005, a postava Lucie se pak objevuje i v sérii s komisařem Sharko, kterou mám přečtenou a tak vím, co Lucii v budoucnu čeká. Tahle obava byla zbytečná, problém mám však jiný.
Příběh je takový "divoký" a některé závěry jsou dost přehnané. Stejně tak se mi úplně nepozdával konec - na můj vkus rychlý a nereálný. Nevím, možná je to tím, že jsem od autora už četla i novější (naprosto excelentní) kousky, a teď jsem se vlastně vrátila k začátkům... ale tím určitě nechci říct, že je kniha špatná! Je velmi dobrá, jen já prostě tentokrát nemohu říct, že je výborná.

Pokud autora ještě neznáte, a nevadí vám brutální scény, určitě mu dejte šanci - nebudete litovat!

Za recenzní výtisk děkuji Albatros Media (XYZ)

Komentáře (0)

Přidat komentář