Pohřeb na přání - detektivka

recenze

Pohřeb na přání (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Pohřeb na přání

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Jednoho rána vchází Diana Cowperová do pohřebního ústavu, aby si tu objednala svůj vlastní pohřeb. Chce tak ulevit od budoucích starostí svému synovi, slavnému herci. A o pár hodin později je jasné, že se její úmysl vyplatil, protože je nalezena ve svém domě zavražděna. Vyvstává otázka, jestli se smrtí počítala, nebo to byla jen náhoda...

Anthony Horowitz je známý spisovatel a scénárista, proto bych si troufla tvrdit, že s některou jeho prací se seznámil i ten, kdo žádnou jeho knihu nečetl. Já jsem u téhle novinky zpozorněla, protože mě velmi zaujal název, následně i anotace.

Pohřeb na přání je detektivka, ve které nechybí zapeklitý případ, troška nechutností, ani správná dávka humoru. A samozřejmě nesmím zapomenout na detektiva Hawthorna, který sice pracuje na volné noze, ale je plně podporován vedením policejního sboru. A jednoho dne si vymyslí, že by se podle něj mohla napsat kniha, proto osloví spisovatele Horowitze, jestli by se tohoto úkolu zhostil.

Jistě si říkáte že je to vtipná shoda jmen, ale kdepak! Onen spisovatel je skutečně sám autor, který tu popisuje sám sebe, dokonce i svoji tvorbu a musím říct, že zrovna na tohle jsem byla hodně zvědavá, jestli to nebude "znít divně". A nezní, je to skvělé! Moc se mi líbí postava detektiva Hawthorna, který je takový ten nesnesitelný týpek, ze kterého by jeden zešedivěl, ale jeho pracovní výsledky jsou famózní. No a neméně se mi líbilo, jak Hawthorne leze na nervy i samotnému Horowitzovi.

Pohřeb na přání není akční příběh, neřítí se zběsile do cílové rovinky, ale rozhodně stojí za velkou pozornost. Čtenář lépe pozná samotného autora (i jeho tvorbu), pobaví se a možná se i nechá zmást a neodhalí to, co je detektivu Hawthornovi hned jasné. A protože je to první díl série musím podotknout že doufám, že se dočkáme i pokračování, protože tohle mě vážně neskutečně bavilo.

Komentáře (0)

Přidat komentář