Podivuhodný život Augusta Marche - román

recenze

Podivuhodný život Augusta Marche (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Podivuhodný život Augusta Marche

August rozhodně je divadelní dítě - v divadle se narodil, dlouho v něm i žil. I když se zprvu zdálo, že se na něj štěstěna neusmála, prožil vlastně krásné dětství. Měl střechu nad hlavou, učil se od velikánů (Shakespeare nebo třeba Wilde), ale jedna věc ho vždy nesmírně lákala - zjistit, co je tam venku...

Tahle kniha mne upoutala svou obálkou, ale přece jen jsem chvilku váhala, zda ji číst nebo ne. Inu zvědavost zvítězila, což je ale velice, velice dobře!

Podivuhodný život Augusta Marche je prostě krásná kniha. Vypráví o životě jednoho chlapce, který měl smůlu ohledně vlastní matky, ale vlastně měl život jako nikdo jiný. I když mu chyběla pravá rodina, našel tu divadelní. Vzdělání také neměl klasické, ale "učil" se od literárních velikánů (ano, podle toho také vypadala jeho mluva, což se ne vždy setkalo s pochopením). Ovšem začlenění se do běžného života, je pro něj velmi náročné.

Nádherný (i když občas trochu smutný) příběh, výborný autorův debut. O touze, přátelství, lásce, ale i zklamání a ztrátách. Je to příběh plný života, naděje, vtipu a krásných slov. Ano, těžko se to popisuje, protože je to ten typ knihy, kterou si prostě musíte přečíst a pak pochopíte. A věřte mi, že s ní určitě chybu neuděláte.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář