Podaří se Alex zachránit Darlingtona?

recenze

Brána pekel (2023) 4 z 5 / Suzanne
Brána pekel

Alex Sternová je odhodlaná přivést svého mentora Daniela Arlingtona z pekla, jenže zjišťuje, že to nedokáže sama a potřebuje spojence. Nikdo ale netuší, co se po roce v pekle z Daniela Arglintona stalo. Pokud ho zachrání, tak koho – nebo co – přivede mezi lidi?

Alex s Pamelou Dawesovou nejdřív musí najít Uličku, bránu pekel, což se jim nedaří, protože informací o ní je pomálu. Navíc vedení Léthé Alex v její snaze zachránit Darlingtona nepodpoří, naopak jí to zakáže. Cesta do pekla ji může stát život, ale pokud ji přežije, tak hrozí, že bude vyloučena nejenom ze spolku Léthé, ale i z Yale a přijde o svůj nový život a šanci na lepší budoucnost...

Aby toho nebylo málo, tak na univerzitě dojde k záhadnému úmrtí profesorky a vraždě děkana. Detektiv Abel Turner je přesvědčený, že v obou případech sehrála roli magie, a tak přivolá Alex na pomoc. Alex navíc pronásleduje vlastní temná minulost, protože drogový dealer Eitan Harel jí výhružkami donutil, aby pro něj dělala vymahačku dluhů.

Alex univerzitu Yale vnímá jako nový domov, nachází si přátele, užívá přednášky a četbu anglické literatury a dokáže rozpoznávat citáty z klasických děl. Ale jinak je to pořád ta samá Alex, dělová koule, pro kterou je přirozené násilí, a ne plánování a přemýšlení. Nevede žádný ušlechtilý boj dobra proti zlu. Prostě jen chce zachránit Darlingtona, protože dobře ví, jaké to je, když si nad vámi lidé, kteří vás měli milovat a ochraňovat, umyjí ruce.

Více prostoru v Bráně pekel dostávají také vedlejší postavy v podobě detektiva Abela Turnera, Okula Pamely Dawesové, Alexiny spolužačky a kamarádky Mercy Zhaové nebo Trippa Helmuta, bývalého člena okultního spolku Lebky a kosti. Všechny postavy jsou plastické a mají svou minulost, pohnutky a tajemství.
Leigh Bardugo opět přinesla propracovaný, napínavý a čtivý příběh. Perfektně si nastudovala reálie, takže před vámi doslova zhmotnila skutečné stavby a místa na univerzitě Yale, která ale opředla předivem tajemství a magie. V Bráně pekel se vyskytuje mnohem víc nadpřirozena než v prvním dílu Devátý spolek. Tentokrát stojí detektivní linka trochu v pozadí, ale o napětí se stará množství překvapivých zvratů a odhalení i samotné pátrání po Uličce, které obsahuje luštění intelektuálních odkazů, hádanek a symbolů. Série s Alex Sternovou patří do subžánru dark academia, takže i Brána pekel se nese v temnějším duchu, hlavní hrdinové dostávají zabrat a pro patos či klišé tu není místo. Stejně jako v prvním díle ani tady není žádná romantická linka, přestože čtenáři nedočkavě čekají, jestli se mezi Alex a Darlingtonem v dalších dílech k něčemu dojde.

První díl s názvem Devátý spolek jsem po prvním přečtení hodnotila čtyřmi hvězdičkami a teprve po nedávném re-readingu jsem zvýšila hodnocení na pět hvězdiček a nadšeně básnila, jak je to geniálně vymyšlené a dotažené. Předpokládám, že i s Bránou pekel to budu mít podobně. Teprve při druhém čtení, kdy už znám zásadní zvraty, očividně dokážu plně vnímat a docenit detaily, promyšlenost a komplexnost příběhu. I tak bude Brána pekel právem patřit do seznamu deseti nejlepších knih, které jsem za rok 2023 přečetla. A já se těším, až si ji přečtu znova.

Komentáře (0)

Přidat komentář