Pod štítem magie

recenze

Pod štítem magie (2023) 3 z 5 / knizni_brouk
Pod štítem magie

Oficiální anotace: Hálendijské království prohrává válku na hranicích a proslýchá se, že brzy bude čelit ještě vražednější hrozbě. Princezna Jennesara se chce zapojit do bojů, otec s ní však má jiné plány - přislíbil její ruku princi sousední Turie. Cestou za snoubencem je však královská karavana přepadena a Jenna pochopí, že zvěsti se mýlily - hrozba na obzoru je totiž mnohem děsivější. Dokáže odhalit smrtící tajemství dřív, než bude příliš pozdě pro ni i pro celé království? -

Nejprve chci říct, že si jsem plně vědoma toho, že kniha není žádnou velkolepou výpravnou fantasy pro dospělé, nýbrž fantasy příběhem pro mládež. Nicméně existují fantasy pro mládež, které jsou napsány tak, že baví všechny věkové kategorie, že jsou jak velkou fantasy pro mladší čtenáře, tak zároveň i jednoduchou a příjemně oddychovou, avšak hezky propracovanou fantasy literaturou pro ty starší. Patřím mezi ty starší čtenáře a tuto knihu bych mezi výše popsané nezařadila.

Knize nemohu upřít, že se mi četla dobře a rychle. Příběh není nijak komplikovaný, je předvídatelný, vyskytuje se v něm minimum postav. Co se míst týče, ať jsem se snažila sebevíc, v knize jsem nenašla žádnou mapu tohoto popisovaného fantasy světa, což se mi tedy asi ještě nestalo. Pro mě je to minus, ráda se do mapy dívám, pomáhá mi to představovat si, jak postavy cestovaly.
Přišlo mi, že příběh má nevyužitý potenciál, že nebyl tolik propracovaný, kvůli čemuž zůstaly některé věci nevysvětlené a objevovaly se tam nelogické situace.

Příběh vypráví princezna Jennesara a její vyprávění je prokládáno krátkými kapitolami z pohledu záporných postav. Na Jennesaře se mi líbila její laskavost, oddanost a láska k druhým a snaha je za každou cenu chránit. Nelíbilo se mi její přílišné sebevědomí ve vlastní bojové schopnosti (a pěkně přesílené schopnosti, i na fantasy svět dost nereálné), neboť, jak se říká, pýcha předchází pád.

Shrnuto podtrženo, byl to příběh, který mě nijak nenadchl. Sice mě neurazil, při čtení jsem si hezky odpočinula a nelituji tak, že jsem se do jeho čtení pustila (měla jsem jej koneckonců vyhlédnutý delší dobu), ale budu si jej pamatovat jen jako takovou průměrnou fantasy.

Myslím si však, že kniha by se mohla líbit mladším čtenářům (přibližně od čtrnácti patnácti let), kteří z fantasy nemají ještě tolik načteno a mají rádi nekomplikované příběhy s trochou romantiky a s hrdinkami-bojovnicemi. (Ještě na závěr dodám, že vydavatel knihu řadí právě do kategorie pro čtenáře od 14 let a dle mého názoru to odpovídá, byť jsou hrdinové příběhu starší.)


Pod štítem magie Pod štítem magie KayLynn Flanders

Jen ona může zachránit rozpadající se království. Fantasy pro fanoušky hitu Kouzla rodu Thornů. Hálendijské království prohrává válku na hranicích a proslýchá se, že brzy bude čelit ještě vražednější hrozbě. Princezna Jennesar... více


Komentáře (0)

Přidat komentář