Utajený ostrov

recenze

Utajený ostrov (2022) 4 z 5 / knizni_brouk
Utajený ostrov

Uprostřed oceánu leží ukrytý ostrov Rulantika, jehož tajemství střeží národ mořských panen. Se střeženým tajemstvím souvisí kletba, kterou na ostrov uvrhli severští bohové a jejíž naplnění by zničilo ostrov i s jeho obyvateli, včetně jedné malé rebelky Akvíny. Akvínina vysoce dobrodružná povaha a zvyk potají odposlouchávat cizí rozhovory a strkat nos do věcí, o kterých zatím nemá nic vědět, vedou k tomu, že se Akvína dozví o existenci svého bratra-dvojčete. Bratr-dvojče žije ve světě lidí a kvůli kletbě se nachází ve velkém nebezpečí. Akvína se ho s pomocí svého nejlepšího kamaráda, chobotničky Snorriho, vydává zachránit, porušuje všechna pravidla, která jí do té doby byla vštěpována, a nechtěně přitom vyzradí tajemství Rulantiky a zapříčiní, že se prastará kletba začne naplňovat...

Nebudu si nic nalhávat, po knize jsem sáhla kvůli krásné obálce. O to víc jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že krásné ilustrace jsou nejen na obálce, ale i uvnitř. V knize dokonce není stránka, která by byla jen obyčejně bílá, každou má nějakou texturu a zdobí ji alespoň nějaký ornament. A samozřejmě, ještě o něco nadšenější jsem byla, když jsem zjistila, že ty krásné ilustrace doprovázejí hezký příběh.

Mírně kostrbatá a dějově osekaná mi přišla úvodní část se severskými bohy, ale když jsem se přes ni dostala, děj krásně plynul, závěr byl napínavý a kniha byla najednou za přibližně dvě hodiny přečtená. V roli vypravěče se střídá Akvína a její bratr. Více mě bavily Akvíniny vypravěčské části, její nápady, popis života v Rulantice, popis tamní flóry a fauny, Snorriho nápady a politika mořského národa.

Souhrnně řečeno, kniha se mi líbila, a myslím si, že mladším čtenářům se bude líbit ještě víc. Řekla bych, že kniha by mohla nadchnout zejména dětské čtenáře přibližně od 11 let, kteří začínali na fantasy knížkách s příběhy o mořských pannách a chtěli by se posunout dál, avšak ještě si netroufají na fantasy pro starší děti a mládež. Avšak po knize sáhněte i v případě, že jste již starší a že jen hledáte nějakou oddychovější literaturu na volné odpoledne a zároveň se rádi kocháte krásnými barevnými ilustracemi.

Za výtisk k recenzi děkuji své peněžence.


Utajený ostrov Utajený ostrov Michaela Hanauer

Ukrytá za neprostupnou stěnou z mlhy leží Rulantika – ostrovní svět, jenž je domovem mořského národa, který však ohrožuje kletba bohů. Když se mořská dívka Akvína krátce po svých dvanáctých narozeninách dozví, že má ve světě lidí ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář