Poctivá sci-fi

recenze

Příběhy pilota Pirxe (2018) 5 z 5 / Meybe-
Příběhy pilota Pirxe

Příběhy pilota Pirxe jsou krásnou ukázkou toho, že sci-fi příběhy se dají napsat i bez potoků krve, krvelačných mimozemšťanů, famozních přestřelek, nadpřirozených schopností nebo obřích výbuchů. Něco málo je i zde, ale kniha na tom nestojí a to je dobře. Každá kapitola má něco do sebe a jako celek to působí velmi dobře. Žijeme v době, kdy jsme naučili naše rakety konečně přistávat a Lem to správně tušil již tehdy. Některé věci jsou sice úsměvné, ale příběh to plně vynahrazuje. Dokonce bych řekl, že některé věty jako: „Komu se chce kňučet, ten nemá myslet na hvězdy“ nebo „Nechápu, proč věřili, že sám vstup na oběžnou dráhu promění člověka v anděla\" Jsou doslova památné... Celé je to neskutečná a poučná jízda.
Kniha sice obsahuje některé nereálné prvky, není například tak reáliemi vyšperkovaná jako Marťan, ale podle mého názoru je mnohem lepší. Dokonce i Pirx je, tak nějak lidštější než Watney. Je to prostě dobrák od kosti :-D. (Pirx nesnáší, když mu tak někdo říká).
Pokud mne Solaris dostal, tak s pilota Pirxe jsem přímo nadšen a vřele ho všem doporučuji. Uvidíte, že nesklame.


Příběhy pilota Pirxe Příběhy pilota Pirxe Stanisław Lem

„I po padesáti šesti letech, které uplynuly od doby, kdy Stanisław Lem napsal první povídku s Pirxem, je pro nás jeho hrdina vzorem, jak se chovat k automatům a robotům, jež právě začínají pronikat do našich životů. Pirxovy příběh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář