Po pražcích slepých kolejišť

recenze

Po pražcích slepých kolejišť (2021) 5 z 5 / Matematicka
Po pražcích slepých kolejišť

Spisovatel Jaroslav Kašparů je v současnosti psychiatr, pedagog, řeckokatolický kněz, teolog a spisovatel. Jméno Max, které používá jako pseudonym, získal, když vstoupil do řádu premonstrátů a poměrně dlouhou dobu působil také jako římskokatolický trvalý jáhen. Vystudoval stomatologii, psychiatrii, teologii a pedagogiku, je docentem pastorální teologie.

Mám ráda jeho knihy, především ty s krátkými, ale přesnými postřehy ze života. Taková je jeho kniha Šum z pěn z roku 2005, která se mi velice líbila. Novější kniha Po pražcích slepých kolejišť , vydaná v roce 2021nakladatelstvím Cesta, opět obsahuje jeho krátké postřehy k různým tématům. Některé už jsem znala, některé byly pro mě nové, navíc je vše uspořádáno do malé publikace, nově graficky upraveno a doplněno ilustracemi. Ideální kniha do kabelky, která vám zkrátí čekání a přitom vám pomůže se zamyslet nad vlastním životem i nad současným životem společnosti jako celku.

Krátké postřehy či aforismy jsou tentokrát rozděleny do čtyř oddílů. V oddíle "Po pražcích ducha" najdeme postřehy k duchovnímu životu, např.:
Evropská civilizace, jak známo, vyrostla v trojúhelníku tří měst. Mezi moudrým městem Athénami, věčným městem Římem a svatým městem Jeruzalémem. Řekové dali kontinentu filozofii, Římané právo a Židé poskytli víru.
Krize současné doby jsou odrazem skutečnosti, že z Akropole i ze Zdi nářků jsou zříceniny, ale Kapitol stojí a Tibera teče dál.


V oddíle "Po pražcích duše" se Max Kašparů zaměřuje na duševní (ne)zdraví:
Pokud rodiče nemají rádi svoje děti, jsou nuceni plnit rodičovskou povinnost. Pokud se manželé již nemají rádi, musejí plnit manželské povinnosti. Pokud návštěvníci kostelů ochladli v zájmu o Boha a svoji duši, hrozí jim náboženská povinnost. Povinnost nastupuje tam, kde odchází láska.

V oddíle "Po pražcích medických" zabrousí do oblasti medicíny:
Vrátil se z computerové tomografie mozku a prohlásil: Doktor mi řekl, že v hlavě nic nemám. Radostné zjištění. Mozková mrtvice nehrozí.
Podobnou diagnózu už kdysi vyslovil Mark Twain, když pravil, že Achillovou patou hloupého člověka je hlava.


V posledním oddíle "Po pražcích vztahů" se pak zabývá obecně vztahy mezi lidmi:
Budují se domy, nikoli domovy,
kupují se knihovny, ale nehledá se moudrost,
kupují se postele, ale nečistí se svědomí pro dobrý spánek,
plodí se děti, ale nezná se smysl rodičovství.

Komentáře (0)

Přidat komentář