Permoníci, draci a čerti v našich krajích

recenze

Kouzelné pověsti našich krajů (2018) 4 z 5 / Kikina182
Kouzelné pověsti našich krajů

Včetně hlavního města Prahy má Česká republika čtrnáct krajů. A ke každému z nich se vztahuje opravdu zajímavá pověst. A všechny z nich jsou sepsány právě v knize Kouzelné pověsti našich krajů. Lze si zde tedy přečíst, jak dostalo údolí Plakánek své jméno, jak to bylo ve skutečnosti s čerty a draky nebo co všechno mají za lubem Permoníci. Ovšem to není ani zdaleka všechno.

Kouzelné pověsti našich krajů jsou určeny spíše dětskému publiku, o tom svědčí i značka Bambook. Jenže této knize jsem nedokázala odolat ve svých dvaceti letech ani já. A jsou k tomu hned dva důvody. První je, že popravdě vůbec nic netuším o pověstech, které se šíří napříč kraji. Vždycky jsem se totiž zajímala spíš o legendy jiných zemí. A druhým důvodem jsou neskutečně nádherné ilustrace.

Právě ilustracemi bych ráda začala. Všechny je má na svědomí Václav Ráž a dle mého názoru jsou naprosto úžasné. Už samotná obálka mě okouzlila, ale když jsem knihu otevřela, bylo to ještě lepší. Hodně obrázků je celostránkových, ale jsou tu samozřejmě i menší. Nejhlavnější ale je, že je to pastva pro oko. Jak pro dětské, tak pro dospělé. Všechno je nakresleno do nejmenších detailů, a ještě je to vyobrazeno v opravdu pestrých barvách. Takže po grafické stránce jsem naprosto unesená.

Jak už jsem zmínila, tak každý kraj je v knize zastoupen jednou pověstí. Nemůžu s jistotou říct, jestli si autoři pověsti od začátku do konce vymysleli nebo se jedná skutečně o takové, které tu opravdu kolují. Jediné, co vím jistě je, že jsem o žádné z nich neslyšela. Což je podle mě i dobře, aspoň jsem si knihu víc užila.

Pověsti jsou vyprávěny jednoduše, tak aby jim děti bez problému porozuměly a jsou spíše obecného rázu, ale v tomto případě mi na tom nepřijde vůbec nic špatného. Vlastně se to k nim skvěle hodí. Jediné, co bych možná tak trochu vytkla je malé písmo. Tedy na můj vkus je velké dost, ale jelikož je kniha určena dětem, tak by podle mě trošku větší velikost neuškodila.

Příběhy jsou zajímavé a vážně pěkné. Jejich čtení jsem si užila a skvěle si u nich odpočinula. Je pravda, že některé se mi líbily více než jiné, ale to je podle mě naprosto normální u všech knih, které vypráví několik příběhů. A jelikož jsem z Plzeňského kraje, tak se mi nejvíc samozřejmě líbil právě příběh, který o něm vypovídal.

Když jsem knihu dočetla, tak mi bylo docela líto, že už je konec. Přestože všech čtrnáct pověstí je skvělých, tak by mi vůbec nevadilo, kdyby se jich v knize objevilo o trochu víc. Věřím, že by se určitě nějaké další napříč republikou našly.

Myslím, že Kouzelné pověsti našich krajů můžu s klidným svědomím doporučit. Především tedy zvídavým dětem, spíše starším, které toto čtení určitě zaujme. Ale řekla bych, že čtení rozhodně neuškodí ani dospělým. Když už nic jiného, bude to krásný návrat do dětských let.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Bambook.

Komentáře (0)

Přidat komentář