Perfektní debutantka

recenze

Hříšné přání (2024) 4 z 5 / Kikina182
Hříšné přání

Johanna se stěhuje k rodině svého strýce do Liliového paláce a chystá se na své uvedení do společnosti. Vypadá to, že ještě před svým společenským debutem dostane nabídku od Friedricha Veidta, ale brzy se ukáže, že jen využil její slabé chvíle a Johannina pověst je teď zničena. Johanna je zoufalá, ale svitne jí naděje, když na maškarním plese pozná Alexandra von Reussa.

Pod jménem Hannah Conrad se skrývají čtyři autorky, ale při čtení mi to vůbec nepřišlo. Netuším, zda jsou autorky tak sehrané, nebo na tom má podíl překladatel knihy, ale styl psaní je krásně jednotný a dobře se čte.

První polovina knihy byla spíše taková poklidnější, dělo se v ní toho opravdu málo. To však více než vynahradila druhá polovina, která byla plná akce a napětí. Střídala se v ní jedna zápletka za druhou a nechyběly ani překvapivé zvraty.

Hodně zajímavé bylo i německé prostředí, se kterým se u historických románů skoro nesetkávám. Už jen díky tomu to bylo zase něco nového. Bylo zajímavé sledovat, jak se daná historická doba odrážela v německém životě, vypadalo to podobně jako v historických románech odehrávajících se v Británii, ale zároveň to bylo úplně jiné.

Líbil se mi i vývoj vztahu hlavních hrdinů, ale bohužel mi v něm chyběly emoce. Autorkám se celkově příliš nepodařilo do hloubky popsat emotivnost celého příběhu, kvůli čemuž působil ploše. Nedokázala jsem se do příběhu ani do postav pořádně vcítit, což bylo patrné na všech aspektech knihy, ale především právě u romantické linky. Ale jinak byly postavy popsané docela dobře, jen jim kvůli nedostatku emotivnosti chyběla lidskost, která by z nich dělala něco víc než jen černá písmenka na bílém papíru.

Knihu Hříšné přání jsem si moc užila, ale celý zážitek mi kazila absence emocí, které jsou podle mě pro knihu, která je založena na milostné zápletce, zásadní. Ale myslím, že i tak můžu knihu doporučit a určitě si ráda přečtu i další díly.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář