Peníze nejsou všechno

recenze

Cyklo P (2022) 3 z 5 / Danka22
Cyklo P

Dva čerství vysokoškoláci Pavel a Mirek, kterým na první pohled nic neschází. Žijí v okresním městě kdesi na severu Čech a většinu volného času jezdí na kolech, na nichž brázdí silničky příhraničních hor. Jenže v rámci jízd po Německu se jednomu z nich naskytne příležitost převážet drogy. Dokáže se vymanit z pocitu, že jsou peníze vše? A jaká bude cena takového vítězství?
To se dozvíte v detektivním příběhu Cyklo P.

Malá zelená knížka z edice Původní česká detektivka je nenáročná, čtivá přesto poutavá. Knížku navíc lze přečíst za jeden den. Navíc kniha je útlá a určitě vás nenechá, abyste ji odložily. Velkou výhodou takové knížky je, že si dobře počtete, a ještě se vám všude vejde. Ano, knihy z této edice jsou malé. Pavel i Mirek jsou sympatičtí a snaživí, touží po hezkých holkách, jenže vidina peněz jednoho z nich přemůže. Stane se silnější. A nezastaví ho nic. Nebudu prozrazovat, která hlavní postava propadne touze po rychlém zbohatnutí, ale právě ona se ukáže jako dost sebestředná a malicherná. Je prostě hloupý. Bohužel ho neomlouvá ani mládí, věděl moc dobře, co se stane, když se dá na rozcestí. O to je snad příběh hrůznější a varující.

Líbilo se mi, jak krásně autor popisuje krajinu Sudet. Chvílemi budete mít pocit, že tam opravdu jste, i když město Výsek neexistuje a je jen autorovou fantazií. Možná, i proto že tu oblast sama tak dobře znám, chápu, že přes kopcovitý terén vedou ideální cesty, kudy se různě dá dostat do sousedního Německa, a tam předat i něco nelegálního. Nebezpečí je sice velké, ale při čtení tohoto příběhu, se jen utvrdíte, že ta cena za risk je prostě lákavější. Sice bere a komplikuje životy známých Mirka a Pavla ale malichernost jen málokdy něco odradí.
„Omlouvá nás naše mládí a nezkušenost?“ Odpověď si na tuto otázku musí každý najít sám, i když kniha je pro čtenáře velkým varováním. Osudy některých postav vás moc chladnými nenechají. Ale jak už jsem zmínila touha po bohatství je někdy silnější než cokoli jiného.

Nečekejte severskou krvavou detektivku, přesto i tahle „jemnější“ verze není rozhodně špatná. Naopak, mně se to líbilo.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář