Pasti v pastech a hádanky v hádankách

recenze

Hra o dědictví (2022) 5 z 5 / Kikina182
Hra o dědictví

Avery byla obyčejná středoškolačka, která chtěla dokončit střední, vystudovat univerzitu a najít si práci. Život se jí obrátil naruby, když jí miliardář Tobias Hawthorn odkázal svůj majetek. Avery netuší, proč jí člověk, kterého nikdy nepotkala, odkázal skoro všechno, co měl. A nechápe to ani nikdo jiný. Avery je však ta, která se teď musí vyrovnat nejen s penězi a záhadou, ale i s naštvanými příbuznými Tobiase Hawthorna. Kdo ví, čeho všeho jsou schopní…

Příběh je napsaný v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Avery, díky čemuž kniha poskytuje přímý přístup k jejím myšlenkám, vzpomínkám a především emocím. Styl psaní je tak živější, a jelikož autorka opravdu umí zaujmout jen svým psaním, začetla jsem se do knihy ještě dřív, než se rozběhl děj.

Nejen styl psaní, ale především děj způsobil, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Na jednu stranu příběh nabízí zápletku, která mi připadala známá, ale ve skutečnosti je opravdu originální. Avšak pocit známosti tu jedinečnost krásně doplňuje a podtrhuje příjemný požitek ze čtení.

Příběh je napínavý, plný akce, dobrodružství a záhad, které vám nedají spát. Osobně jsem už na začátku odhadla, co se stane na konci knihy a čím se bude zabývat druhý díl, ale z toho mám popravdě spíš radost, protože je to jedna jediná maličkost, která vlastně nic moc neříká a tak to ještě podtrhuje nepředvídatelnost knihy. To, jak dopadnou hlavní zápletky, pro mě bylo tajemstvím až do chvíle, kdy to autorka odhalila. A musím říct, že to bylo geniálně promyšlené a nejspíš by na řešení nepřišel ani sám Sherlock Holmes.

I když se toho mnoho vyřešilo a uzavřelo, mám dojem, že ve skutečnosti se neuzavřelo vůbec nic a bude se to rozvíjet v dalších dílech. A takového uzavřené záležitosti, u kterých je prostor, aby se zcela přirozeně rozvíjely dál, mám hrozně ráda a k této knize perfektně sedí.

Ačkoli je v pozadí, nechybí ani romantická zápletka. Autorka přišla s typickým námětem, ale zpracovala ho zajímavě. Navíc nemám nejmenší tušení, kam v této části příběhu bude směřovat dál. Perfektně se jí podařilo naznačit, vzbudit zájem, ale zároveň zápletku nevyčerpat a nepřestřelit už v prvním dílu.

Příběh je hodně tajemný a podobně jsou na tom i postavy. Jennifer Lynn Barnes skvěle vystihla povahové rysy postav, ale zároveň je u většiny z nich nechala rozmazané. Jejich charakter se zaostřuje podle toho, v jaké fázi příběh právě je a jak dobře je Avery zná. V průběhu knihy se tak přirozeně mění tím, jak autorka odhaluje jejich skryté stránky. Ale i po konci knihy kolem většiny postav pluje obraz tajemna, takže nejspíš bude hodně odhalování i v dalších dílech.

Hra o dědictví je kniha, která rozhodně stojí za to. Má v sobě akci, dobrodružství, tajemství, záhady, nebezpečí i lásku. Vše je skvěle vyváženo a dává dohromady jeden napínavý příběh, který je plný originality, ale zároveň se kolem vznáší pocit známosti. Za sebe ji určitě moc doporučuji a už se nemůžu dočkat dalších dílů.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář