Panoptikum pana Perkinse

recenze

Panoptikum pana Perkinse (2024) 5 z 5 / MMacicekk
Panoptikum pana Perkinse

Tato kniha mě zaujala obálkou i anotací a jsem ráda, že jsem po delší době dala šanci české a pro mě dosud neznámé autorce.

Příběh je rozdělen do dvou dějových linek. V té první se čtenář ocitá na sklonku 19. století v podniku pana Perkinse, kterým bylo tehdy populární panoptikum, v němž vystupovali lidé s různými tělesnými anomáliemi. Alfréd Perkins se svou milenkou a zaměstnanci dlouhá léta kočuje Evropou, když se jednoho dne setká s Leopoldem Higgsem, který Perkinse přesvědčí, aby si spolu otevřeli zábavní park a usadili se v Čechách. Zábavní park se s velkou pompou otevře, ale jednoho dne se stane tragická událost, která všem změní život.

Druhá dějová linka se odehrává o bezmála 130 let později. Při vyklizení v areálu pana Poláčka jsou objeveny kosterní pozůstatky s prostřelenou lebkou. Historik Benjamin společně se svou studentkou Klárou se vrhnou do historického bádání a snaží se vypátrat, co vedlo k tak náhlému uzavření zábavního parku a jestli s tím nesouvisí výše zmíněný objev. Čin je již dávno promlčený, a proto Ben s Klárou nemají mnoho času. Jaké byly osudy účastníků panoptika?

Rozvláčnější začátek nás seznamuje s chodem panoptika a jeho účinkujícími. Čtenáři se dozví, že se s lidmi vystupujícími v panoptiku nezacházelo vůbec dobře, ale kvůli svým fyzickým anomáliím nedostali šanci na nalezení normální práce, takže v podstatě byli rádi, že se jich ujal pan Perkins.

Postavy vystupující v knize byly rozmanité a jejich charaktery výborně vykreslené. Oblíbila jsem si Adu, která byla chytrá, zvídavá, na své postavení mnohdy drzá a především odvážná. Zajímavá byla postava i samotného pana Perkinse, který byl pro mě docela záhadou a do jeho nitra se dalo těžko nahlédnout. Historik Benedikt byl správně zapálený do své práce, naopak pro jeho studentku Kláru bylo pátrání a hrabání se ve starých papírech utrpením.

I když tento historický román nevyniká akčností a krvavými scénami, přesto vás zaujme svou čtivostí, střídáním kapitol, ve kterých se prolíná minulost a přítomnost, napětím, zajímavými scénami i závěrečnou gradací s velkolepým odhalením.


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Alfréd Perkins má zdánlivě všechno. Peníze, milenku, a především úspěšný podnik, s nímž na sklonku devatenáctého století kočuje Evropou. Jednoho dne jej navštíví starý známý Leopold Higgs a nabídne mu, aby se společně usadili v Če... více


Komentáře (0)

Přidat komentář