Ona to nebyla láska

recenze

Když vzlétne děs a nevíra (2013) 5 z 5 / katy238
Když vzlétne děs a nevíra

Knihy s kriminální tématikou se těší dlouhodobé oblibě a je pravda, že mnoho z nich se velmi brzy po svém vyprodání u knihkupců zařadí snadno na seznam nesehnatelných knih. První díl série o sexuálních vraždách autora Viktorína Šulce k tomu má pomalu nakročeno, zatím se však ještě můžeme těšit ze sehnatelnosti tohoto báječného čtení.

Báječného… Takové dvojsečné vyjádření.

Dílo pojednává o jednotlivých případech sexuálně motivovaných vražd a deliktů, kdy hlavní motivací pachatele bylo sexuální ukojení vycházející z deviantního chování, v mnoha případech spojeno i s vidinou majetkového prospěchu. Oběti jsou povětšinou ženy, je však možné v jednotkách případů identifikovat mezi mrtvými i muže, velmi často bohužel děti a pak také nepříjemně často seniory.

Na tom není skutečně nic báječného…

Ve zpracování případů a jejich analýze ze strany autora však lze spatřovat mnoho pozitivního, protože autor se problematice věnuje již dlouhá léta, v rámci reportážní činnosti zná jednotlivé případy přímo z terénu, hovořil přímo s pozůstalými i přeživšími oběťmi a dokázal přenést prožitou a prožívanou hrůzu na řádky papíru a předložit tak dalším zájemcům. Dokáže vyprávět jednotlivé příběhy citlivě, bez zbytečného patosu a emocí, a přitom se v problematice snadno zorientuje i laik bez právního a lékařského vzdělání.

Zde si však dovolím upřesnit, že úplná „prvnička“ v tématu z knihy nadšená zřejmě nebude, protože například na rozdíl od zpracování pamětí Miroslava Kučery, hlasatele Federální kriminální ústředny, je zde odborná stránka mnohem výše a pokud čtenář nestojí o forenzní zpracování místa činu, podrobné pitevní zprávy a velmi podrobné informace o forenzní psychologii, je třeba hledat stravitelnější literaturu, pokud se tak vůbec dá v této oblasti takto hovořit. Viktorín Šulc jde u každého případu tak hluboko, jak je to právně možné.

Velmi příjemným bonusem jsou dovětky a komentáře Jiřího Markoviče a Luboše Valeriána, velkých osobností kriminalistiky u nás. Za každou kapitolou lze nalézt jejich postřehy a vzpomínky a pak další případy, které připomenou ze svého domovského rajónu. V tomto případě kvituji s velkým povděkem právě osobnost Luboše Valeriána, který působil profesně v moravskoslezském kraji, a neváhá předkládat mnoho kauz přímo z Ostravy či z blízkého okolí. Jako obyvatel tohoto města se nesetkávám příliš často ve sbornících právě s konkretizací našeho kraje, o to více to bylo zajímavé, je však nutno podotknout, že svou porci hrůzy dostane čtenář z každého koutu naší krásné vlasti.

V první knize avizované pentalogie procházíme historii 20. století od počátku století až po poslední kauzu Ladislava Hojera, známého svým kanibalismem (byť s ohledem na rozsah pokusu o konzumaci oběti je to skutečně spíše nálepka). Započneme vraždami prostitutek v meziválečném období naší země a poté se seznámíme velmi podrobně s kauzou Otylie Vranské, kdy byla oběť odeslána ve dvou kufrech a mnoha kusech napříč naší vlastí až na Slovensko prostřednictvím vlaku. Jistě nepokazím pointu, když vyzradím obecně známý fakt, že vrah Otylie Vranské nebyl nikdy dopaden, byť indicie byly.

Dále v knize je možné podobně nahlédnout do kauzy Václava Mrázka, který je označován jako jeden z nejhorších vrahů naší historie, když na svých objížďkách na jízdním kole zabíjel ve velkém pro ukojení svého v mnoha ohledech se vymykajícího pohlavního pudu. Jeho posmrtná maska také „zdobí“ přebal knihy (je i na deskách, přebalem se ho nezbavíte). Není také bez zajímavosti, že tento nenápadný mužíček se zástupcům tehdejšího práva neprozradil chybou ve způsobu zabíjení, ale zradila jej neodolatelná touha krást, při které byl chycen naštvaným horníkem. Příslušníci pak dostali doznání k dalším činům jako šokující bonus.

Dalším z případů je pedofilní vražda spáchaná na malém chlapci pedofilem Jaroslavem Papežem v promítací kabině kina. Bohužel ji stihl před dalším nástupem výkonu trestu…

Jako poslední připomenu případ z města Ostravy, kdy byla mladá maminka velmi vážně zraněna a následkem těžké krevní ztráty a podchlazení nakonec zemřela těsně před vánočními svátky. Na tomto případu je mnoho smutného, od malicherného důvodu těžkého zranění ženy, všech okolností s tím spojených, ale bohužel i ignorace okolí, které těžce zraněná žena prosila o pomoc a bylo jí odpovězeno, že nemá chlastat a pak oslovení místo pomoci spěchali do fabriky, obtěžkání zlobou. Pokud by minimálně jeden z nich totiž byl ochoten ženě pomoci, mohla přežít. Některá poučení si bohužel doba s sebou nenese…

Kniha disponuje i obrazovou dokumentací, která vždy samozřejmě kvalitou odpovídá době, kdy vznikla. Dovolím si zde prozradit, že fotografie jsou i tak celkem dost detailní, jsou přímo z vyšetřovacích spisů a když pominu detailnost vyprávění v každém příběhu, je i velmi názorná fotodokumentace důvodem, proč by si slabší povahy měly tuto knihu odpustit. Ono to do ní samozřejmě patří, pro názornost a není na tom nic špatného, že je zde připojena. Ale pokud by se případně citlivější čtenář (byť nevím, co by tam hledal) rozhodl svazek vzít do ruky, mohl by se taky pozvracet.

Knihu vřele doporučuji každému, kdo se již s podobnou literaturou setkal, případy eventuálně již zná i z jiných zdrojů a touží po detailnějším náhledu na věc. Kniha se velmi věnuje psychologickému profilování pachatelů a diagnostice jejich úchylek, nepomíjí však ani náročnou práci operativců a poskytuje také vhled do náročných výslechů kličkujících pachatelů. Každý dopadený pachatel je potrestán, názor na úměrnost trestu nechám na každém čtenáři, byť v dataci případů je trest smrti jasná volba, je vždy délka trestu odůvodněna paragrafy platnými v dané době. Čtení je to náročnější, ale setsakramentsky dobré a je v něm vidět tvrdá práce nejenom autora, ale i všech zúčastněných.

Ale rozhodně je to kniha, ke které se budete vracet, dohledávat si k ní více a zkoumat další zdroje. A taky budete někdy jen zírat. Co vše je v lidské psychice možné a obhajitelné pro ten daný okamžik.

Komentáře (0)

Přidat komentář