ONA

recenze

Ona aneb Na velikosti záleží (2022) 4 z 5 / Thalin
Ona aneb Na velikosti záleží

Kniha volně navozuje na knihu ON, která je více erotickým románem. Ale u téhle knihy to bylo už od začátku jiné. I sám autor mi naznačil, že tato kniha je odlišná, víc zaměřená na psychologii a problematiku vztahů. Není tak protkaná nahodilými úvahami a krátkými příběhy na začátku kapitol, jako první díl. U téhle knihy je obsah psaný jednodušeji a upřímně přívětivěji.
Četla se mi mnohem lépe. Poznatky v knize jsou, ale tady se obvykle poznámky a vysvětlení jednání postav vyskytují až za úryvkem z děje.

Ten se točí kolem vztahu Jany a Pavla. Jak dopadl Pavel můžeme vědět z prvního dílu. Ne úplně valně, pokud jde o ženy. Jana je zase nešťastně vdaná, má syna a Pavel ji zaujal hned na první přednášce a jejich vztah se rozvíjel rychle rozvíjel. Možná až moc..

Jana mi zprvu seděla víc, než do sebe zahleděný a kritický Pavel, kterého jsem si zkrátka v prvním díle neoblíbila. I když byla lehce naivní a nesebevědomá. Ale chápala proč a byl to prostředek k rozboru situací a chování.

Přeci jen, kniha se opravdu mnohem víc soustředí na rozbor chování, psychologii a přístup ke vztahům, než v románu ON, kde se to točilo hlavně kolem sexu a „výbavy“ chlapů. Tady se příběh spíše používá jako něco, co se má podrobně rozebrat. Sem tam se objevil i citát nebo „fórky“.Odlehčovalo to text, který tak nepůsobil tolik odborně a nenudil.

Jinak šlo hlavně o vztah Jany a Pavla a rady co a jak dělat, když se člověk ocitne ve stejné situace, ať už úmyslně nebo cizím zaviněním.

Samotná romance mi nepřišla tak zajímavá. Na můj vkus místy přeslazená a občas i přestřelená. Zejména u mailů a některých bdsm praktik. Zvlášť u takových, které můžou mít veliký dopad na psychiku a rozhodně by se neměly dělat bez předchozí domluvy a hlavně svolení. (jako ostatně žádná, ale tady tuplem)
Bohužel, Pavel a Jana si na sebe hned několikrát připravili právě tyto praktiky. Bez varování najednou nastala situace, z které by si člověk, a to i provozující bdsm, bez nějaké průpravy mohl klidně odnést trauma nebo blok. Proto jsem měla Janě problém věřit, když vřískání a hysterii ve vteřině vyměnila za vzrušení a pomalu slova díků..

Občas se objevila cizí situace, aby měla kniha možnost nám je přiblížit nebo poradit. Například, když zbitá kamarádka brání manžela a vinu hází na sebe. Kniha vám vysvětlí, proč mají lidi tendence tohle dělat.

Ale pokud jde o příběh Jany a Pavla, tak mám stejný problém jako u první knihy.
Kazil mi to hlavně Pavel.
Sice se změní a Jana se zase vybarví (a tím se vysvětlí její chování, u kterého jsem se nejednou zarazila) ale mě jako pár nesedli.

Brala jsem jejich příběh jen jako model pro vysvětlování a udělování rad. Konec jejich love story mě překvapil, ale nevěděla jsem, jaký z toho mít pocit. O Janě jsem si myslela svoje, u Pavla jsem si ale nebyla jistá zda ho litovat nebo si pomyslet „Dobře ti tak, signálů bylo dost“ Poslední jim věnovaná stránka mi navíc přišla jako lehce úsměvné klišé, jak z amerického filmu.

V kostce, začátek byl slibný a mě se knížka dobře četla a bavila mě. Ale pak to po D\S stránce sklouzlo k něčemu, co prostě nebyl můj styl. Pavel místy působil jako VDD (velký debilní dominant) a Janě emoce skákaly sem a tam a vysvětlení jsme dostali až na konci. Trošku mi tady pak příběh připomínal knihu „Zmizelá“. Ale tam mě to bavilo víc. Ale opět, jako materiál k rozboru to bylo dobré a rozbor samotný se mi líbil. Jen příběh mi zkrátka nesedl. Občas mě prostě oba štvali.

Po skončení jejich linky nám kniha ještě naskytne sedm kratších příběhů různých párů se vztahovými problémy, které to zase vyvážily. I na pár stránkách totiž dokázaly přesně vystihnout pointu a s postavami jsem někdy soucítila. Knihu zakončují dvě kapitoly, jedna o psychopatech, druhá obsahuje krátké erotické příběhy.

U hodnocení jsem váhala. Hlavní dějová linka ho ubírala, rozbory a kratší příběhy přidávaly.
Nakonec jsem si ale řekla, že celkově se mi kniha četla lépe, přišla mi propracovanější a zajímavější a líbila se mi víc, takže si zaslouží o jednu hvězdu víc, než ON. Pro jednou trošku jiné čtení a děkuji za zaslání této i první knihy na recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář