Vazači zhouby - Fantasy plné boje

recenze

Vazači zhouby (2022) 4 z 5 / Thalin
Vazači zhouby

Vazači Zhouby je český fantasy počin od Artemiana (Vojtěch Hlavenka) člena Strangers and Dragons. Což je skupina lidí, které pohltily příběhy o dracích, elfích a čarodějích a trpasličích válečnicích. Alespoň takhle se to dočtete na internetu a já se přiznám, že jsem o knize předtím neslyšela.
Ale taky nejsem kdo ví jak znalá české literatury dnešní doby, protože většinou čtu hlavně tu zahraniční. Když mě ale autor oslovil, projela jsem si jejich stránky a došlo mi, že jsem zrovna nedávno viděla jejich video na youtube. Konkrétně krátké video Prsten moci vs hráči DnD a pobavilo mě. Kniha mi byla poskytnutá k recenzi a tímto děkuji Artemianovi za její poslání.

Příběh se točí kolem čtveřice hlavních postav.
Mladý Coriel, který už nechce velet a vést nikoho na smrt, ale je odhodlaný být dobrým vojákem.
Velehlas se naopak snaží přinášet do světa nové náboženství. Věčná Jiskra, která je anděl a je zatažena do války a pro mnoho lidí je osobou, na kterou se v naději otáčejí. (Ta mi asi sedla nejvíc, její vnitřní boj mě zaujal. Místy jsem s ní až soucítila) A nakonec Skelen, který se snaží svět vyléčit. Jakýmikoliv prostředky. Všude totiž zuří Zhouba.
Choroba, která napadá lidi a mění je v poslušné ovečky nějaké vyšší moci. Nebo se to alespoň tak některým zdá, jako třeba Corielovi.
Upřímně, celou dobu jsem se snažila přijít na to, jak Zhoubu vnímat. Nakažení na mě totiž působili jako banda organizovaných zombie. Alespoň vzhledem k jejich chováním a popisu. I když je v knize řečeno, že zhouba ovládá mysl. Přemýšlela jsem dlouho nad účelem choroby. Proč nakažení Zhoubou zabíjeli a ještě k tomu zbraněmi? Vedl je Vazač, ale já první polovinu knihy marně pátrala po tom, proč vlastně a proč zrovna takhle? To se sice pak víc vysvětlí, ale stejně mi přišel zvláštní zrovna tenhle způsob. Nejvíc škody to způsobovalo těm, kteří za nic nemohli. Ale kolem samotných nakažených se děj zase tolik netočí.

Většina knihy se odehrává na bojišti. Řeší se převážně strategie, debatuje se o boji. Toho já zase takový fanoušek nejsem. Ale pro někoho, kdo má rád tohle prostředí to bude naprosto skvělá kniha, protože se víceméně točí jen kolem bojů se Zhoubou. Střídání postav mi místy taky trošku vadilo, moc to na můj vkus mezi nimi skákalo, na to že se spolu často beztak potkávali.

Ale co se mi rozhodně líbilo a za co dávám veliký palec nahoru, je způsob jakým je kniha napsaná. Rozhodně si tu autor s češtinou vyhrál.
Neopakují se tu jednoduché fráze, neobsahuje chyby (v poslední době obrovský neduh u knih přeložených z jiných jazyků) kniha je plná barvitých obratů a popisky jsou opravdu trefné.
Vše jsem si dokázala představit a nebylo třeba tím popisem strávit tři strany. Kniha se dobře čte, není dlouhá a rozhodně je zajímavá, i když nejsem úplně ta cílová skupina. Ale věřím, že své čtenáře si to rozhodně najde. Někomu by to mohlo právě připomínat DnD uprostřed nějaké války, jen v románové verzi. To si s kamarády občas zahraji i já, jen se nepohybujeme tolik na bitevním poli. V našem případě spíš při misi hrozí újma z rukou spolubojovníka, protože je nemehlo a místo trolla trefí vás už podruhé šípem do nohy. To se tu naštěstí nestane. Knihu rozhodně doporučuju, pokud je tohle váš styl tak se určitě nudit nebudete.

Komentáře (0)

Přidat komentář