Odvaha

recenze

Odvaha (2024) 4 z 5 / Ann1307
Odvaha

Hlavní hrdinka Ada je židovka a přežila válku. Tak snad už si to nejhorší prožila? Život po válce ale bohužel není pro Židy pořád nijak růžový. Komunisti je totiž vnímají dost podobně jako nacisti.

Adě se naskytne příležitost svůj život naprosto změnit a je před ní těžké rozhodnutí. Buď si vybere snazší život s více benefity, který se bude blížit normálu, nebo si uchová své zásady a čest a bude dál žít v útlaku a bezmoci.

Skvělý román, který mi opět ukázal krutost, bezohlednost a nespravedlnost, která u nás vládla. Doufám, že už se to nikdy nebude opakovat.

Adina byla velmi zajímavá hlavní hrdinka, která procházela množstvím rozhodnutí. Některá mi přišla bláhová, jiná opravdu odvážná.

Kniha má dvě části a mně se moc líbily obě. Adina rozhodnutí měla své následky a mě moc bavilo sledovat, kam se její příběh bude ubírat.

Moc se mi také líbilo prolínání, které mezi příběhy vzniklo, budilo to ve mně trochu pocit, jako bych cestovala mezi různými dimenzemi. A já mám sci-fi moc ráda. Tahle kniha ale určitě sci-fi není.

Spíš ukazuje důležitost našich rozhodnutí.

Od Markéty Lukáškové jsem před lety přečetla knihu Losos v kaluži, která byla za prvé dosti humorná a za druhé zpracovávala téma, které mě uhranulo. Tehdy jsem si řekla, že její tvorbu chci číst i nadále, ať napíše cokoli.
A měla jsem pravdu. :)
Tady se jí opět povedlo mě překvapit a fascinovat.
Moc se těším, co dalšího si od ní přečtu. :)


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář