Odplata za chamtivost – krimi z Mallorcy

recenze

Odplata za chamtivost (2022) 3 z 5 / Kizuizi
Odplata za chamtivost

Toni Morales má, po návratu na rodnou Mallorcu, vyřešen první případ, a teď by se rád zabýval případem vraždy svého nevlastního bratra. Jenže při rekonstrukci hotelu je nalezena kostra, a tak Toni musí věnovat svůj čas novému případu, i když to vypadá, že bude pátrat spíš v minulosti...

Odplata za chamtivost je druhý díl krimisérie Vražedná Mallorca. Ten první, Dcery hněvu, mě zaujal nejen netradičním prostředím, ale i sympatickým vyšetřovatelem a jeho rodinou, a tak jsem se na nový případ z této série velmi těšila.

Hlavní postava, vyšetřovatel Toni Morales, se na Mallorcu vrátil společně se svou ženou a tchýní. A právě jeho tchýně, se kterou má velmi dobrý vztah, je celkem zásadní postavou této série. Má neuvěřitelný talent být na místech největších problémů, a už několikrát Tonimu připravila horkou chvilku. Do popředí se dostává i tentokrát, ale vlastně i díky ní, se Toni dozvídá věci, které by mu jinak byly utajeny.

Stejně jako předchozí díl i příběh Odplaty za chamtivost má základ v reálných událostech. Tentokrát je to nejen u případu vraždy, ale také v přidružených tématech – např. nelegální pronájmy, či obsazování budov squattery. Poslední téma je zvláště „pikantní“ - ze zákona se squaterům musí napřed nabídnout „adekvátní náhrada“, pak je teprv možné je legálně (!!!) vystěhovat.
Co se těchto témat (nejen těch vyjmenovaných) týká, bylo to velmi zajímavé čtení, ovšem kriminální linka mě moc nebavila. Hlavního padoucha známe vlastně už od začátku, a moc se mi nelíbilo ani zapracování „vedlejší“ tragédie. Nejsem zrovna „extracitlivka“, ale i na mne tu bylo použito už moc choulostivých témat, případně aspoň jednou mohl být „veselejší“ konec. Předchozí díl se mi líbil celkově, ale zde mi bohužel přišly ploché i konverzace. Věřím ale, že to byl jen takový ten nešvar, kdy je v sérii jeden díl slabší, a příště už to bude zase mnohem lepší.

Odplatu za chamtivost bych zařadila spíš mezi odpočinkové čtení, a jelikož je to série, mohu Vás ujistit, že je možné číst bez znalosti předchozího dílu – vše důležité je tu vysvětleno.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.


Odplata za chamtivost Odplata za chamtivost Elena Bellmar (p)

Po úspěšném vyřešení svého prvního případu na Mallorce se chce vyšetřovatel Toni Morales konečně pustit do nevyřešené vraždy svého nevlastního bratra. Události však nabírají rychlý spád. V hotelu je během rekonstrukce nalezeno zaz... více


Komentáře (0)

Přidat komentář