Nové vydání v příjemném provedení

recenze

Noční směna (20 povídek) (2023) 5 z 5 / assa
Noční směna (20 povídek)

Noční směna je úplně první Kingova sbírka povídek z roku 1978, kdy jeho sláva stoupala raketovou rychlostí. Kniha obsahuje celkem 20 povídek, z nichž se většina již dříve objevila v různých amerických periodikách (Penthouse, Cosmopolitan, Gallery, Ubris či Maine Magazine).
Úvodního slova se ujal John D. MacDonald, jeden z Kingových oblíbených autorů.

Čtenář se může těšit na pestrou paletu děsu a sbírka je společně s prvními autorovými romány přesně oním důvodem, proč je King označován za krále hororu. Čeká na vás sklepení plné hladových krys, krvežíznivý mandl na prádlo, skříňový strašák děsící malé děti, armáda obživlých vojáčků, různé mutace těla – ať už po návratu z Venuše nebo po konzumaci prošlého piva, zabijácké náklaďáky nebo pár mrtvých chlapců, kteří se někdy vracejí. Vyděsí vás zabiják řádící v areálu studentských kolejí a podivný trávníkář, který má dosti neobvyklé pracovní metody. Pořádnou dávku napětí zažijete na úzké římse výškové budovy a jak se zbavit zlozvyku vám ukáže firma Nekuřáci a. s. Zavítáte do kukuřičných polí v Nebrasce, kde se to hemží divnými dětmi a seznámíte se s dvěma muži, z nichž jeden moc dobře ví, co ženy potřebují a ten druhý zase tuze miluje květiny. Chybět nesmí ani dva výlety do Jerusalem´s Lotu, městečka, které autor proslavil ve svém druhém románu Prokletí Salemu, a na skok se mrknete i do doby po řádění Kapitána Tripse, tedy superchřipky, která výrazně zredukovala počty obyvatelstva na naší planetě v románu Svědectví.
I když se povídky Poslední příčka žebříku a Žena v pokoji zabývají smrtí, překvapivě se nejedná o horory, ale o dost smutné kousky. Druhá jmenovaná je navíc vzpomínkou na autorovu umírající matku.

Zajímavostí určitě je, že všechny povídky této sbírky posloužily jako předlohy filmovým adaptacím, nejen celovečerním, ale i seriálovým či krátkometrážním v rámci projektu Dollar Babies - projekt, kdy autor odprodává práva na zfilmování svých děl za jeden americký dolar za striktně daných podmínek. Této šance se chopil i český rodák Robin Kašpařík, pod jehož režisérskou taktovkou vznikl snímek Jsem brána.

Kniha se může pyšnit nominací na ceny Locus Award a World Fantasy Award (1979) a získala cenu Balrog za nejlepší sbírku roku 1980.

Když nepočítám výbor z díla z roku 1992 pod názvem Mrtví se někdy vracejí, sbírka Noční směna u nás vychází již počtvrté. Nicméně tentokrát nakladatelství Beta přichází se zásadní inovací. Tou je dvacet ilustrací vytvořených českým umělcem Murinem Wolfem, který již v minulosti pracoval na obálce třetího vydání knihy Pod kupolí. Nečekejte však opět explozi křiklavých barev. Ilustrace jsou mnohem umírněnější, kromě obálky pouze černobílé a krásně sbírku doplňují. Zakomponování názvu povídky do ilustrace už je jen třešničkou na dortu.
Nápad spojit síly s ilustrátorem a obohatit tak nová vydání kingovek je velkým krokem kupředu a já doufám, že tento trend bude i nadále pokračovat.
Pořídit si Noční směnu je povinností jak pro fanoušky Stephena Kinga, tak pro všechny milovníky béčkových hororů, v tomto případě i těch filmových.

Komentáře (0)

Přidat komentář