Nikdy neštvi grimoár vyšší úrovně

recenze

Kouzla rodu Thornů (2021) 5 z 5 / Kikina182
Kouzla rodu Thornů

Elisabeth odložili před jednou z austemérských veleknihoven. Ačkoli to bylo krajně neobvyklé, ředitelka knihovny ji neposlala do sirotčince, ale nechala ji vychovat v knihovně. Elisabeth byla už od dětství okouzlena grimoáry a tak se stala učednicí. A doufá, že se brzy stane strážkyní.

Její plány však vezmou za své, když se ocitne uprostřed útoku na veleknihovnu a jelikož není čas, poruší všechny možné předpisy, aby zabránila grimoáru osmé úrovně, který se změnil v obludu, nenapadnout nevinné lidi. Jako zázrakem přežila, ale místo toho, aby v ní obyvatelé knihovny viděli hrdinku, berou ji jako zločince.

Upozorní tedy čaroděje a Elisabeth má čelit soudu. K rektorovi magisteria jí má dopravit Nathaniel Thorn. Mocný magistr, od kterého Elisabeth nečeká nic dobrého. Vlastně si je jistá, že má s útokem na veleknihovnu něco společného a během jejich společné cesty skončí mrtvá a už o ní nikdo nikdy neuslyší. Jenže brzy se začne ukazovat, že nic není takové, jak si Elisabeth dosud myslela.

Autorčin styl psaní jsem si zamilovala v momentě, kdy jsem začala číst. Je neuvěřitelně podmanivý. Okamžitě jsem se do knihy začetla a nevnímala jsem nic jiného než příběh. Ale čtivost knihy ani v nejmenším neubírá na popisnosti knihy. Margaret Rogerson skvěle popsala prostředí, scény a perfektně vystihla atmosféru knihy, aniž by čtenáře zatěžovala zdlouhavými a nudnými popisy.

Už podle anotace zněla kniha originálně, a když jsem se začetla do knihy, potvrdilo se mi, že to tak skutečně je. Kniha Kouzla rodu Thornů je sice retellingem na Krásku a zvíře, ale je touto pohádkou inspirovaná opravdu jen okrajově. Příběh je jedna originální myšlenka za druhou. Počínaje griomoáry, jejichž pojetí je absolutní novinkou v knižních světech. Je sice pravdou, že pár typických klišé motivů a tedy i předvídatelných situací, se v knize najde, ale ty spíše jen podtrhují jedinečnost knihy.

Musím také vyzdvihnout úžasné hlášky. Kniha je jich opravdu plná a jsou tu všechny druhy. Takové, které vás rozesmějí, zasáhnou vás přímo do srdce nebo vás podnítí k zamyšlení. Občas dokonce tohle všechno najednou. Na tolik úžasných a hlubokých myšlenek na jednom místě jsem už opravdu dlouho nenarazila.
Stejně jako z příběhu jsem nadšená i z postav. Když jsem začala číst, opravdu jsem tam viděla jistou paralelu mezi nimi a postavami z Krásky a zvířete, ale čím dál jsem se v knize dostávala, tím víc jsem je všechny vnímala jako samostatné bytosti. Jsou opravdu dobře popsané, takže hned po prvním setkání s nimi, jsem už pak vždycky věděla, o koho jde. Každá z nich má osobnost. Moc se mi líbí i to, že jsou v knize vidět ty jemné nuance toho, jak postavy ovlivňovalo to, co zažily a úměrně tomu se vyvíjely.

Od této knihy jsem čekala opravdu hodně a můžu říct, že jsem toho dostala ještě mnohem víc. Tenhle příběh je úžasný tolika způsoby, že to jedna recenze ani nedokáže vyjádřit. Pokud máte rádi knihy na motiv Krásky a zvířete, které si ale žijí svým vlastním životem, tak Kouzla rodu Thornů je podle mě ta pravá volba pro vás. Za sebe jí nemám absolutně co vytknout a nemůžu jinak, než vám ji doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář