Nikdy není pozdě začít znovu

recenze

Už nikdy mě nespatříš (2023) 5 z 5 / cornetka
Už nikdy mě nespatříš

Betty zemře maminka a tak zůstává sama s otcem. Poznává Martina, do kterého se zamiluje a který se stává později jejím manželem. Bohužel tatínek se ztrácí na moři a zanedlouho Martin odchází do války. Sice se vrátí, ale jeho psychika je tak narušena, že Betty vůbec nevnímá. Přestěhují se tedy k tchýni, která nemá Betty ani trochu ráda. A tak místo toho, aby Betty zachraňovala během bouře majetek, sbalí si pár osobních věcí, které má a odchází v dešti a větru pryč. V duchu své tchýni Agnes vzkazuje, že už ji nikdy nespatří. Cestou si vymyslí novou identitu a stává se z ní Mabel. Najde si práci v domě, kde je děvče pro všechno. Práce ji baví, je spokojená. Paní domu ale umírá a Mabel je brzy bez práce. Při odchodu je přepadena. Naštěstí ji zachrání Nora, která se do ní zamiluje. To Mabel nedokáže zkousnout, Nora zase nechápe, že to tak Nora nemá a tak ji okamžitě vyhazuje z domu. Naštěstí brzy získává nejen novou práci, ale poznává i nové lidi.

I když se zbavila zlé tchyně, její minulost ji stále dohání, je součástí jejího života a nejde na ni zapomenout. Přesto se snaží žít dál.

Mabel je statečná, skromná, šikovná a pracovitá, ale někdy taky tvrdohlavá. Má neskutečně čistou duši a pro záchranu ostatních je ochotna obětovat sama sebe, což ne vždy je ideální a správné řešení. Mabel mi byla sympatická a úplně se hodila do doby 1. sv. války, kdy se děj odehrává. Naštěstí vždy narazila na dobré lidi, kteří ji pomohli. Její život nebyl jednoduchý a o to víc si dokázala vážit pomoci. Na Mabel se mi líbilo, že se nevzdala, ale dokázala vždy vstát a jít dál.

Kniha je plná emocí, vřelých vztahů, ale objevuje se i násilí, válka (jen okrajově) a nemoci (především epidemie španělské chřipky). Příběh má ten správný konec a celý se tak krásně uzavírá. Postavy jsou pěkně charakterizované, takže budete mít rychle jasno v tom, co je kdo za člověka. Je to příjemné a oddechové čtení, které určitě můžu doporučit. Kniha je mým prvním, ale určitě ne posledním setkáním s autorkou.


Už nikdy mě nespatříš Už nikdy mě nespatříš Lesley Pearse

Když se Bettyin muž vrátí z války v zuboženém stavu a psychicky na dně, Betty pochopí, že její manželství skončilo. Stěhování k jeho kruté matce ničemu nepomůže. Jestli chce Betty přežít, musí okamžitě zmizet. Využije tedy příleži... více


Komentáře (0)

Přidat komentář