Už nikdy mě nespatříš

Už nikdy mě nespatříš https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495486/bmid_uz-nikdy-me-nespatris-hEU-495486.jpg 4 57 16

Když se Bettyin muž vrátí z války v zuboženém stavu a psychicky na dně, Betty pochopí, že její manželství skončilo. Stěhování k jeho kruté matce ničemu nepomůže. Jestli chce Betty přežít, musí okamžitě zmizet. Využije tedy příležitosti a svého manžela a tchyni opustí. Je sice chráněna falešnou identitou, ale záhy zjišťuje, že začít nový život nebude tak jednoduché, jak si představovala. Je bez peněz a sama, přesto je rozhodnutá vytrvat a najít své štěstí...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

You'll Never See Me Again , 2019


více info...

Přidat komentář

Janaves
09.03.2024 4 z 5

Taková pohádka s dobrým koncem.Ale moc hezky se četla.

Janča1532
27.01.2024 5 z 5

Kniha se velmi dobře četla.Odvazna Betty, která na cestě za svoji svobodou měla tolik životních nástrach. Nakonec jako hrdinka šla s pokorou pomoct ženě, která toto vše způsobila.


Dandy1
20.12.2023 5 z 5

Krásný příběh. Potřebovala jsem pohádku, kde laskavost, pomoc bližnímu, přátelství a láska něco znamená. Mám pocit, že ze skutečného světa se tyto hodnoty tak nějak pomaloučku vytrácí.

Vatter83
08.08.2023 4 z 5

Velmi oddychové čtení. Trošku předvídatelný happy end, hlavní hrdinka dívka štěstěny, ale jako odpočinkové čtení doporučuji.

adela.hol
21.07.2023 3 z 5

Betty byla šťastná do chvíle, než se její manžel Martin rozhodl jít do války, aniž by musel. Oba věřili, že válka nebude trvat dlouho a Martin se vrátí jako hrdina. Vrátil se, ale ve špatném fyzickém stavu a co hůř, i v psychickém. Nekomunikoval a Betty ani nepoznával.
S péčí o něj pomáhala i jeho matka Agnes. Jenže Betty s tchýní nikdy nevycházela a po Martinově návratu se Agnesino chování zhoršilo ještě víc.
Betty tušila, že Martinův stav se nezmění a stejně tak chování její tchýně. Byla vyčerpaná a zlomená. V příhodný moment se rozhodla vzít osud do vlastních rukou. Předstírala svou smrt a utekla. Na scénu tak přišla Mabel Brooková hledající svůj nový život s úmyslem, že ji Agnes už nikdy nespatří.

Mám ráda knihy, kde hrdinové překonávají jednu nástrahu za druhou, než dojdou svého štěstí. Tady mi toho přišlo paradoxně až moc. Asi i tím, že autorka rozjela více témat, která za mě příliš nepropojovala. Byla tu zápletka s Agnes, Carstenem, Norou, Thomasem a také Mabeliny "schopnosti". Kdyby zůstala jen zápletka zakázané lásky s Carstenem, stačila by mi. To jak skončila, mě zasáhlo nejvíc.

Měla jsem i problém s Mabel. Na začátku byla ta nevinná naivní dívka, která byla vděčná za jakoukoliv nabídnutou pomoc. Zhruba v druhé polovině knihy ale nabyla velkého sebevědomí a já si říkala, že jsem ten její přerod nějak nepostřehla. Obzvlášť některé její rozhovory s Thomasem mi neseděly do doby, ve které se kniha odehrávala. Nebo jsem měla pocit, že za určité věci si mohla sama. Opakovaně se ocitala v situacích, které byly na první pohled nebezpečné. Přesto do nich šla.

Víc bych asi také rozvinula její vztah s Agnes, která v knize neměla tolik prostoru, jak jsem čekala. Ale to, co nakonec vyšlo najevo ohledně jí a Martina, bylo šokující. Utrpení, které prožívala, muselo být nesnesitelné. Jistě pak dosáhla vysvobození a úlevy.

ydnac
15.06.2023 4 z 5

UTEKLA A ZAČALA ZNOVU.

Nový život.
Nové město.
Nová práce.

Betty to neměla jednoduché. Odešla od apatického manžela a tchyně, která by ji utrápila.
Holka z vesnice si musela poradit ve městě.
Obdivovala jsem její odvahu a rozhodnost se kterou se do toho vrhla.
Betty měla i krapet štěstí, ale rozhodně si ho zasloužila díky své pracovitosti, svědomitosti a loajálnosti.
Ne vždy se jí dařilo, ale takový už je život.
Naučila se spoustu nových věcí, začala číst knihy, získala nové přátele, především Claru :-).
Jak to dopadlo s manželem a tchyní? Potkali se ještě nebo UŽ JE NIKDY NESPATŘILA ?
To už si přečtěte sami :-).

Hezká knížka :-)

anovy64
04.06.2023 5 z 5

Pěkně napsaná kniha. Betty si toho během své cesty za štěstím opravdu hodně zažila a zkusila.

hrosulik
25.03.2023 5 z 5

To bylo tak krásné čtení. Všechny knížky od Lesley stojí za to. Mohu doporučit.

holkazaknihou
23.03.2023 3 z 5

Zajimavy pribeh z obdobi 1. svetove valky.
Byly tam lepsi i horsi mista. Celkove ta kniha byla fajn (proto 3), ale pro me to bylo malo.
Tu posledni zapletku jsem vazne nepochopila. Byla zbytecna a trosku mi to zkazilo zazitek z knihy.
Oddechovka u ktere za chvilku zapomenu o cem byla..

cornetka
05.03.2023 5 z 5

Příjemné a oddechové čtení. Mabel mi byla sympatická tím, že se nevzdávala a uměla se zvednout a jít dál.

Knižní střípky
01.03.2023 4 z 5

Díky autorce jsem v této knize poznala spoustu velice sympatických postav, i těch špatných charakterů zde bylo dost, krásně to autorka namíchala. Na pozadí skutečných historických událostí se zde rozvíjí velice příjemná romantická linka. Hlavní hrdinka byla na začátku mladá a nešťastná žena, která kvůli své vlastní záchraně jednala možná trochu odsouzeníhodně. Nicméně všemi svými dalšími skutky toto zaškobrtnutí bohatě odčinila. Pokud po knize sáhnete, dostanete moc hezký a čtivý příběh.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Arsi
13.02.2023 5 z 5

Krásná kniha, dojemný příběh z první světové války. Doporučuji.

tereza7090
10.02.2023 5 z 5

Nádherně a citlivě napsaný příběh z období první světové války.
Zemi zmítá válka a od toho se odvíjí i osudy lidí. Naštěstí je válka zmiňována jen okrajově, v první řadě jde o zajímavý a poutavý příběh Betty a její dobrodružství.
S touto autorkou jsem ještě neměla možnost se setkat a už teď vidím, že to byla velká chyba. Velmi mě oslovil autorčin styl psaní, vytříbenost, lehkost, popis krajiny i charaktery osob.
Kniha začíná v roce 1917, kdy mladá dívka Betty zjišťuje, že neví, co dál má v životě podniknout, aby se necítila jako v pasti.
Manžel se jí vrátil z války psychicky nalomený bez možnosti na vyléčení. K tomu je Betty sirotek a tchyně ji psychicky týrá.
Rozhodne se, že zinscenuje svoji smrt a uprchne z rodného domu i vesničky. Změní si i jméno, aby ji nešlo vypátrat.
Zažívá po cestě různé své i další osudy, někteří lidé na její cestě mají ryzí charakter, jiní pokřivený.
Nejprve narazí na dům postarší paní Gladsworthyové, kde se nechá na doporučení zaměstnat . Brzy se spřátelí s hospodyní a kuchařkou a cítí se konečně svobodná a po delší době i šťastná. Ale paní domu náhle zemře a dům zdědí její bratr. S tím Betty (Mabel) nevychází, musí tedy putovat dál.
Po pouličním přepadení si najde nový domov a zázemí u Nory, kde se prvně setkává s duchovnem a spiritismem. Zjistí, že má také určité schopnosti mluvit s mrtvými.
Její další putování ji zavede do domu ilustrátorky Clary a stanou se z nich přítelkyně. Zde se seznámí s německým válečným zajatcem, se kterým se velmi sblíží. Do toho přichází epidemie španělské chřipky...
Nechci prozrazovat všechny osudy Betty, jsou ale velmi klikaté. Ještě jednou se setká i se svojí tchyní a najde novou lásku.
Knihu jsem měla přečtenou za tři večery, dávám jí plný počet hvězdiček a doporučuji všem. I když si myslím, že více je zaměřena na nás ženy.

jeny-v
04.02.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od Lesley Pearse a opět skvělé čtení, které jsem dala na dva zápřahy. Silný emocionální příběh, který se odehrává před více než sto lety v době válečné a pandemie španělské chřipky. Dcera rybáře Betty uteče před zničující bouří, bezcitnou tchýní Agnes a psychicky zlomeným manželem Martinem. Cestou do Bristolu si změní jméno i životopis. V novém městě si najde místo pomocnice v domácnosti u bohaté paní Gladsworthyové. Po její smrti je vyhozena z domu společně s hospodyní i kuchařkou. Na doporučení odjíždí do Dorchesteru ke slečně Clarisse Mayové, která je ilustrátorkou dětských knih. Zde v domku Pod Vrbami prožívá krásné dny plné volnosti, přátelství, lásky, ale i utrpení z války a nemoci. Mabel Brooková se musí vypořádat s minulostí, aby mohla přijmout štěstí a lásku.

Hatshepsut
25.01.2023 5 z 5

„Někdy si říkám, že my lidé opravdový žal zažívat potřebujeme už jen proto, abychom si v životě dokázali vážit toho dobrého,“
Román odehrávající se v době první světové války a jejího konce. Mladá dívka Betty se v jednom okamžiku rozhodne změnit svůj nešťastný osud a nechat svoji minulost hodně daleko za sebou. A i přes jisté nešťastné okolnosti potkává na své cestě mnoho přátel a nakonec pozná i svoji osudovou lásku. Velmi příjemné čtení!

evineckY
21.01.2023 5 z 5

Naprosto úžasná a moc doporučuji :-)