Ničemnost – detektivka od Ann Granger

recenze

Ničemnost (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Ničemnost

Inspektor Benjamin Ross je povolán do sousedství svého domu, kde je v podnájmu nalezeno tělo ubitého gentlemana, pana Tapleyho. Šok z toho má i inspektorova žena Lizzie, která nejspíš patří k posledním, kdo ho viděl naživu a dokonce má informace, které by mohly Scotland Yardu trochu pomoct ve vyšetřování. Jenže kdo vlastně byl tenhle tajemný pan Tapley...

Knihy Ann Granger mám ráda; dobře se čtou, jsou nápadité a patří k těm poklidnějším. Proto jsem byla velmi zvědavá na Ničemnost, která je sice už čtvrtým dílém série, ale doufala jsem, že jako u předchozích knih, i zde bude případ ukončen.

Hlavní postavou je Lizzie Martinová Rossová, manželka inspektora ze Scotland Yardu, která velmi ráda řeší záhady, čímž drobet rozčiluje svého muže, ale hlavně jeho nadřízeného. Přece jen žena patří do domácnosti, třeba k vyšívání, ne k práci policejního vyšetřovatele... jenže k nelibosti pánů, se dámy raději svěří ženě. Ovšem nejen ony, a tak Lizzie do vyšetřování přináší mnoho nových informací.

Musím přiznat, že jsem velmi spokojená. Starý Londýn, gentlemani v kloboucích, drožky, nebo dámy, které chodí na procházku zásadně s doprovodem. Viktoriánská doba měla své kouzlo, které si čtenář může v klidu vychutnat. I když je příběh o vyšetřování brutálního mordu, není to nic, co by nemohly číst ani jemnější duše, a Lizzie je sympatická postava, kterou si jistě oblíbíte. Nenechá se jen tak zastrašit (i když i ona má něco, čeho se bojí), a vrhá se do svého „vyšetřování“ s ženskou mazaností.

Ničemnost je skvělá oddechovka, a jak jsem již zmínila, je již čtvrtým dílem ze série. I když nerada začínám číst již rozběhlou sérii, myslím si, že zde to ničemu nevadí. Seznámení Lizzie s manželem, které očividně „proběhlo“ v prvním díle série, je tu shrnuto, a případ je v příběhu uzavřen.

Koukala jsem, že v angličtině už vyšel dokonce osmý díl série, což je pro všechny nadšence anglických detektivek ze staré doby velmi dobrá zpráva.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář