Neznámý žalm by Nikola

recenze

Neznámý žalm (2023) 4 z 5 / obedova.pauza
Neznámý žalm

"Nic není tak, jak se zdá být a v říši víl to platí dvojnásob..."

Desmond sice zachránil Callypso ze spárů šíleného krále, vojáci však stále mizí a chaos se Jinosvětem šíří dál.

Pokračování Rapsodie je tu a společně s ním i Desmond a Callie. Ti se snaží vypořádat s problémy, které jim osud staví do cesty a tajemný "ZLODĚJ DUŠÍ" stále uniká. Aby toho nebylo málo, blíží se oslavy Slunovratu a Noční král se svou novou družkou je na nich samozřejmě očekáván.
Děj nás tak mimo jiné zavede na dvůr královny říše flóry a jejího chotě, kde jsou lidé považováni za otroky, vhodné tak akorát k posluhování. Zvládne Callypso držet svůj ostrý jazyk za zuby nebo se neudrží a řekne, co si o vílách zotročující její národ skutečně myslí? Přijmou jí coby Handlířovu družku nebo pro ně stále zůstane pouhým člověkem?

Druhý díl série plynule navazuje na první knihu. Společně s Callie a Desem objevujeme různá zákoutí Jinosvěta a seznamujeme se s jeho obyvateli a zvyklostmi. Zjišťujeme, že obávaný Handlíř není zase úplně takový introvertní netykavka, jak se zprvu mohlo zdát a pár přátel přeci jen má. Nechá nás také nahlédnout do své minulosti, o které zatím zarytě mlčel. Kdo byl Desův otec, co se stalo s jeho matkou a sourozenci? A jak do celého příběhu zapadá onen Zloděj duší? Dámy a pánové, držte si klobouky, pojedeme totiž z kopce...nebo, že bychom dokonce letěli?

(SPOILER ZONE ->)

Tak holky a kluci, teď si pojďme upřímně přiznat, že rýmovačka v úvodu druhého dílu byla sice krásná, ale také nám ve své podstatě vyspoilerovala celou knihu. Sekundárního padoucha, v podobě Desova otce, jsme tak okamžitě odhalili a pak už jen čekali, kdy se objeví. Samozřejmě nám ho autorka nadělila, až na samém konci, ale vzhledem k tomu, že se po epické bitvě se svým synem opět vypařil, očekávám, že si jej ještě užijeme v příští knize.
Co se týče naší ústřední dvojce, přijde mi, že z nich tak nějak vyprchala veškerá vášeň. Callypso se snaží smířit s faktem, že z "obyčejné" smrtelnice je najednou bytostí s křídly, drápy a šupinami...ono by totiž nestačilo, kdyby jí onen šílený král vyčaroval jen křídla..kdepak...full beast mode! Desmond v ní však stále vidí svou malou sirénu, i když to dává najevo opravdu zvláštním způsobem. Vznikají tak dost zvláštní scény, které mě osobně spíš nudily.
Pasáže, kde se Callie s Desmondem cvičí v boji mi přišli také zbytečné...bojovat přeci už uměla, nebo jsme zapomněli, že byla v prvním díle soukromé očko?
Upozaděna byla také "siréna", což mě dost mrzeno. Chápu, že její moc na víli nefunguje, i tak se ale určitě dala využít lépe.
Jak už jsem zmiňovala v úvodu, seznámíme se i s některými Handlířovými přáteli. Ne, že by kdokoli z nich byl pro děj knihy nějak zásadní. Slouží spíš k tomu, abychom začali Dese vnímat jako skutečného muže a ne přelud, kterým byl v první knize. Nejlepším přítelem Desmonda je chlapík s velikou jizvou na tváří a páskou přes oko. Pirát, říkáte si? Kdepak...dámy a pánové, ukázkový Lucien (Kdo nezná, styďte se a doplňte si vzdělání!)...jeho skutečné jméno jsem už bohužel stihla zapomenout, ale jedná se o jakého si přítele/důvěrníka.
Do říše víl si nám prorazí cestu také Temper, aka přítelkyně a spolupracovnice naší hlavní ženské hrdinky. Sice mi stejně jako "Lucien" přišla v příběhu úplně zbytečná. Její nechuť posadit se z Desmonda na zadek byla ovšem "osvěžující" a vracela Callypso nohama na zem, kdykoli k tomu měla příležitost.
V první části knihy se Desmond krom snahy naučit Callypso bojovat také rozhodne jí ukázat své království, a tak společně navštíví i místa mimo Somnii. Vypráví jí přitom o své minulosti...zjistíme tak, že byl počat v královském harému a následně ho matka vychovávala v jeskyni.
Po přesunu na dvůr flóry se nám děj trochu rozbíhá. Na scénu přichází zbylý dva panovníci...denní král Janus a hostitelka oslav Slunovratu Mara, jinak známá jako kálovna flóry, majitelka harému a pěkná mrcha. Saznamujeme se také s jejím choťem, Zeleným mužem. Z toho se nám v samém závěru vyklube další "loutka", kterou celou dobu ovládá onen tajemný Zloděj duší. O tom se bohužel nedozvídáme nic nového, krom skutečnosti, že zatím co ženy oplodňuje a posílá nazpět obtěžkané velice zvláštními dětmi, tak muže ukrývá do stromů v "posvátném" dubovém háji právě na území královny Mary.

Shrneme-li knihu jako celek, přišla mi podstatně slabší než první díl. Vtipné dialogy a "špičkování" mezi postavami vystřídaly ploché konverzace. Desmond si byl až moc jistý svou rolí "alfa" samce a Callie bez odporu přijímala cokoli si na ní vymyslel, ať už šlo o shození z balkónu nebo "špásování" mezi mraky.
Dojde i na pár "pikantních" scén. Opět musím ale říct, že ani ty mě tentokrát neodrovnaly a spíš mi v knize překážely.
Napínání a "teaserování" okolo "hlavního" zlosyna bylo vcelku zbytečné. Už v samém úvodu knihy bylo patrné, že v celé věci bude figurovat Desmondův otec a ačkoli se z něj vyklubal pouze padouch číslo dvě, tak jeho příchod skutečně nebyl ani z části tak šokující, jak bylo patrně zamýšleno. Samotný Zloděj duší se pak v knize opět jen mihnul v podání Zeleného muže.
Po slibné Rapsodii je tak Neznámý žalm ne úplně povedeným literárním počinem. Pokud se vám ovšem líbil, tak "Volejte hurá a tři dny se radujte!"...čeká nás totiž ještě závěreční díl série o Handlíři a jeho krásné siréně...


Neznámý žalm Neznámý žalm Laura Thalassa

PŘEŽILA ŠÍLENÉHO KRÁLE. NOČNÍ MŮRA ALE JEŠTĚ NESKONČILA. Siréna a družka Desmonda Flynna Callypso unikla ze spárů šíleného krále Karnona. Jeho děsivé vězení se na ní trvale podepsalo, tím však její strasti zdaleka nekončí. Call... více


Komentáře (0)

Přidat komentář