Nesnadný život bojovníka a jeho temná minulost

recenze

Šampion Patrik Kincl - MMA mi zachránilo život (2023) 5 z 5 / LukBook
Šampion Patrik Kincl - MMA mi zachránilo život

Patrik Kincl byl vždycky skvělý bojovník MMA. Během jednoho večera, kdy porazil Terminátora Vémolu, se ovšem stal pojmem. A to už je velký důvod k tomu, napsat o něm knihu.

Chopil se jí spolu s ním redaktor Sport.cz a zároveň sám bojovník Libor Kalous. A vzniklo z toho zajímavé vyprávění i sbírka rozhovorů, které ovšem nemapují celou Patrikovu kariéru. Představují především několik nejvýznamnějších momentů a samotnou osobnost Patrika Kincla. Ten je sice prý ve skutečnosti uzavřenou osobou, přijde mi ovšem, že se čtenářům otevřel poměrně hodně.

Najdete tu momenty vtipné, ale spíše vážné. Tento bojovník měl za sebou ne úplně pohodové dětství, i když mnozí jsou na tom určitě hůře. Poznáte jeho babičku, na které mu hodně záleželo a musel se brzy smířit s její smrtí. Seznámíte se s tátou, se kterým se rodina nevídala. Postupně budete svědky Patrikovi proměny v grázlíka, jehož špatná parta, ale samozřejmě i špatné činy dovedly až do vězení.

Osobně mi v současné době přijde Patrik Kincl jako veskrze vyrovnaná, chytrá osobnost. Sympaťák, který se nežene do nějakých průšvihů. Otec milující svou rodinu. Ne vždy tomu tak ovšem bylo, což se dozvíte ze stránek knihy. I všechny negativní zážitky a činy ovšem vytvářeli jeho současnou osobnost. Bez nich by byl někdo jiný.

Dočkáte se i poměrně důkladného popisu života za mřížemi. V některých momentech vás možná bude mrazit v zádech. No nechtěl bych se tam dostat. Určitě se na podobném prožitku dají najít i pozitivní věci, zejména s ohledem na budoucnost. Záleží ovšem, jak to člověk uchopí. A Kincl to podle mého udělal dobře. Velmi důležitý ovšem byl i fakt, že venku na něj čekala jeho současná manželka. Měl se ke komu vrátit. Nechybí ani otevřený popis vztahu s dcerou, který rovněž nebyl na začátku jednoduchý. Rodičem se prostě člověk nerodí, ale musí se postupně v mnoha ohledech učit a zlepšovat.

Samozřejmě jsou tu popsány i některé věci s ohledem na MMA. Důraz je kladen na zápas s Karlosem Vémolou, přecijen to byl jeden z nejvýznamnějších v jeho kariéře. Ale zmíněny jsou i další, včetně začátků s bojovými sporty. Možná to inspiruje i vás k tomu, aby jste začali něco podobného dělat. Nebo naopak odradí.

Přibližně v polovině knize potom začínají rozhovory. S manželkou, kolegou Davidem Dvořákem a trenéry. Najdete v nich dalších mnoho zajímavostí o Patrikovi i jeho kariéře, tentokrát z pohledu druhých. Těch nejbližších. Zajímavostí jsou potom i navazující komentáře Patrika k některým odpovědím. Tady se určitě i trochu nasmějete.

Následují životní nej Kincla – zklamání, radost, největší shazování apod. Zajímavé. A potom další kapitola o bojových sportech. V ní se dočtete i obecnější věci o MMA, jeho propagaci, vývoji. Nebo třeba názory na XFN.

Celkově je tak kniha zajímavým čtením o tomto muži a jeho světě. Díky změně textu z vyprávění do rozhovorů a poměrně krátkým kapitolám se velice dobře čte. Najdete v ní humorné i vážné chvilky. Poznáte nejen osobnost Patrika Kincla, ale i něco z MMA jako takového.

Vždycky je zajímavé trochu pohlédnout za oponu soukromí některé osobnosti. Věřím že i pro čtenáře, kteří nemusejí být pouze fanoušky tohoto bojového sportu. Patrik určitě za sebou nemá jen krásné chvilky spojené s vítězstvími, ale i dramatickou cestu za tím, stát se člověkem, v něhož se během let vypracoval. A za mě na sebe může být v současnost pyšný.

Komentáře (0)

Přidat komentář