Neplakej

recenze

Neplakej (2018) 3 z 5 / MMacicekk
Neplakej

Quinn se jednoho rána probouzí a po chvíli zjišťuje, že zmizela její spolubydlící Ester Vaughnová. Zprvu si z toho nedělá těžkou hlavu, ale postupem času ji přepadne divný pocit a když prohledá Esteřin pokoj, najde tajemný dopis nadepsaný "Miláčku", který vše obrátí vzhůru nohama. Kdo je vlastně Ester? Znala Quinn svou spolubydlící dobře nebo se v ní mýlila?
Ve stejnou dobu u jezera Michigan pracuje v poklidné kavárně Alex Gallo, osmnáctiletý mladík, který se rozhodl po střední škole pracovat a postarat se o svého věčně opilého otce. Jednoho dne se v kavárně objeví tajemná dívka, která ho okouzlí a Alex se do ní zamiluje. Láska však brzy přeroste v něco mnohem zlověstnějšího...

Kniha Neplakej, kterou letos vydalo nakladatelství Omega, je mou druhou zkušeností za velmi krátkou dobu s americkou autorkou Mary Kubica.

Mary Kubica je autorkou světových bestselerů Hodná holka a Andílek. Studovala na Miami University v Oxfordu ve státě Ohio, kde získala magisterský titul v oboru dějiny a americká literatura. Žije nedaleko Chicaga s manželem a dvěma dětmi. Nakladatelství Omega vydalo koncem srpna další její knihu s názvem Lži, dokud můžeš.

Vypravěči příběhu jsou dva - Quinn, dvaadvacetiletá absolventka podprůměrné univerzity, kterou byla nucena studovat pro poruchy učení, jimiž trpí, jež nyní pracuje jako projektová asistenta v jedné právnické firmě. Sama sebe považuje za černou ovci rodiny a není divu, že se hned po škole od rodičů a sestry odstěhuje. Najde si levný podnájem v Chicagu, o který se dělí se svou spolubydlící Ester do doby, než její spolubydlící zmizí. Druhým vypravěčem je osmnáctiletý Alex, který pracuje v jedné poklidné kavárně jako umývač nádobí. Měl možnost studovat na univerzitě se stipendiem, ale studií se vzdal kvůli otci, který je těžký alkoholik.

Autorka vás zpočátku seznamuje s hlavními vypravěči, s jejich osobním a rodinným životem, který nebyl a zřejmě ani nebude nijak růžový. Každý se potýká s jinými problémy, ale ty jsou brzy odsunuty do pozadí. Quinn řeší zmizení spolubydlící Ester, zatímco Alexe zaujme nová a tajemná dívka, která se zničehonic objeví v kavárně, kde pracuje. Brzy je jasné, že obě dívky nejsou těmi, kterými se zdají být. Co je však spojuje?

Autorka si umí pohrát s charaktery postav tak, aby na vás působily realisticky a jejich problémy přijmete za své. Nejsou černobílé, mají kladné i záporné vlastnosti a vy si je dokážete před očima zhmotnit.

Kapitoly jsou krátké, vypravěči se pravidelně střídají a máte tak pocit, že kniha rychle odsýpá. Brzy ale nabudete dojmu, že děj stojí na místě a nic podstatného se až do poloviny knihy neděje. Bohužel se nejedná jen o pocit, ale o holý fakt. Vyprávění obou hlavních aktérů je velmi rozvláčné, spíše popisné s minimem přímých řečí. Zvraty jsou minimální, děj se zdá být fádní, celé je to nemastné a neslané. Já jsem i přesto byla velmi zvědavá, jak vše nakonec dopadne a jsem ráda, že jsem knihu neodložila. Za polovinou děj nabírá na obrátkách, napětí stoupá a v jeden moment, kdy se odhaluje pravda, mi běhal mráz po zádech. Autorka své čtenáře opravdu umí překvapit. I když si myslíte, že víte, tak ve skutečnosti nevíte vůbec nic. Pokud tedy vydržíte rozvláčnější tempo příběhu, dočkáte se nečekaného konce, na jehož rozuzlení budete hledět s pusou otevřenou dokořán.

Samotný závěr mi pak přišel trochu přitažený za vlasy, nechala bych ho tak, jak se jevil původně. Myslím, že konec s tragičtějším vyústěním by působil mnohem autentičtěji, než pro jaký se autorka rozhodla.

I přes pár nedostatků a drobných výtek jsem si knihu užila a jejího přečtení nelituji. Pokud ji však srovnám s knihou Andílek, kterou jsem přečetla jako první, Neplakej se jí bohužel vůbec nevyrovná. Rozhodně jsem zvědavá na Hodnou holku, kterou jsem si nedávno koupila a nejnovější knihu Lži, dokud můžeš.

Pokud máte rádi psychothrillery nebo jste fanoušky této autorky, neměla by vám kniha tato kniha uniknout.


Neplakej Neplakej Mary Kubica

Mladá žena jménem Esther Vaughan zmizí beze stopy ze svého bytu v centru Chicaga. Mezi jejími věcmi je nalezen strašidelný dopis adresovaný „Mým nejdražším“. Její přítelkyně l a spolubydlící Quinn Collins si myslela , že Esther do... více


Komentáře (0)

Přidat komentář