Není úniku - první díl nové severské série

recenze

Není úniku (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Není úniku

Sóldís potřebuje rychle změnu, proto se uchází o zaměstnání u jedné bohaté rodiny, která bydlí na odlehlém místě a potřebuje výpomoc jak pro dcery, tak i v domácnosti. Zprvu to vypadá jako práce snů - bude ubytovaná ve vlastním domku, domácnost je velmi moderní, takže bude mít k dispozici mnoho vymožeností. Jenže tu něco nehraje...

Yrsa Sigurðardóttir patří mezi mé oblíbené autory a když jsem na veletrhu Svět knihy jistila, že u nás vyjde nová série, nemohla jsem se dočkat. A teď je to tu!

Není úniku je prvním dílem série Černý led, který čtenáře vezme do prostředí se spoustou sněhu a ledu, na zrenovovanou farmu, kde je sice vše moderní, ale jinak velmi chladné a nepřístupné. Na samotu, kde můžete v teple u krbu sledovat přes zasklenou stěnu zimní přírodu, kochat si bílým sněhem, sledovat pobíhající srnky, nebo se nechat vyděsit podivnou temnou siluetou v povzálí.

Yrsa umí velmi dobře do knih zakomponovat mysteriózní prvky, které ale (většinou) mají naprosto logické vysvětlení. Samozřejmě že to vysvětlení přichází až ke konci, kdy už si čtenář není jistý vůbec ničím a v podstatě má pocit, že už sám slyší podivné kroky, nebo vidí podezřelé stíny. Aní zde tomu není jinak, a já jsem velmi nadšená.
Malinko míň nadšená jsem z vyšetřovací linky, protože policisté tu nevypadají úplně zdatní. Ale! Na druhou stranu jsou to většinou "nováčci", kteří s násilnou smrtí do kontaktu ještě nepřišli, takže jim to vlastně mohu odpustit.

Není úniku je čtivá kniha, ze které Vás bude mrazit, a to nejen kvůli množství sněhu. Je to místy brutální, malinkato nechutné, plné (ne)čekaných zvratů a naprosto skvělé! A upřímně řečeno - být na místě hlavní hrdinky, byla bych pryč hned první den...

Teď už zbývá jen nedočkavé zvolání: už bude další díl? :)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář