Není radno vědět víc, než je zdrávo

recenze

Žena v modrém plášti (2019) 3 z 5 / Jack333
Žena v modrém plášti

Umělci bývají zvláštními postavami, na které se někteří dívají skrz prsty, jiní je obdivují pro jejich jedinečnost a existují i tací, kteří by se jimi rádi stali. Opravdu je svět umělců tak jiný?

To musí pochopit i detektiv Benny Griessel, který řeší v Jihoafrické republice obrovskou uměleckou záhadu. Kapské město jako by nepoznával, a přesto nějak vnitřně tuší, že ví, odkud vítr zase vane. Anebo je to tentokrát opravdu jiné? Proč je někdo ochoten pro jeden zvláštní obraz zabíjet?

Takové zklamání! Velmi útlá kniha se zajímavým tématem i zápletkou, bohužel na tak malém písečku mi přišlo, že Deon Meyer nemohl rozehrát tak zdárné drama, jak jsem od něj byl v předešlých knihách zvyklý. Chybí to vnitřní napětí a emoční vypětí, které jednotlivé postavy zažívaly.

Přesto vás možná překvapí, že alespoň na těch pár stránkách dokázal představit zvláštní postavy i prostředí, které spojuje dokonce období 17. století, Anglii i Holandsko. Navíc Bennyho postavil na novou životní cestu – podaří se mu požádat svou přítelkyni o ruku? A řekne ano?

*
Hodinu po odchodu z trhu na Schiedamu, téměř v půlce cesty do Delftu, se znovu ohlédl. Byla tam řidší doprava a rovná silnice. A také tam byli oni, všichni čtyři. Oblečeni v černém. Stále hodně daleko, spíš takové tečky. Ale honili ho už dost dlouho na to, aby rozeznal jejich obrysy. Jejich záměr.
Zavyl zoufalstvím. Tmavý kabát ani odhození klobouku mu vůbec nepomohlo.
Už nemohl jít o moc déle. Myslel na to, že opustí cestu, pokusí se o nějaký úkryt, ale terén tady byl moc rovný a už ho zahlédli, jasně na něj viděli: pokud by se pokusil utéct do polí, zjistili by to. Chystali ho dopadnout.
*

Komentáře (0)