Nemrtví, potetovaný kyklop a bezmocný bůh

recenze

Hrobka nemrtvých (2020) 5 z 5 / Kikina182
Hrobka nemrtvých

Apollón má před sebou těžký úkol. Musí do tábora římských polobohů donést rakev s Jasonem Gracem. To však není jediné, co musí v táboře udělat. Po poslední bitvě přišli polobohové o hodně přátel, ale ještě není konec. Imperátoři mají v plánu znovu zaútočit, brzy. A aby toho nebylo málo, chystá se tábor napadnout i skupina nemrtvých, mezi nimiž je mnoho padlých druhů římských polobohů.

Všichni jsou slabí, především pak Apollón, který je stále uvězněn v Lesterově těle, které momentálně tráví jed. Není skoro žádná šance, že by hrozící útok dokázali odvrátit. Rozhodně ne bez pomoci. Jenže komunikace stále nefunguje a tak musí přijít na jiný způsob, jak kontaktovat bohy. Možná by mohly pomoct Sybilské knihy. Nebo by naopak mohly poskytnout římským hrdinům další matoucí věštby.

Čtvrtý díl Apollónova pádu je stejně jako ty předchozí napsán v ich formě a vypráví ho Apollón. A jelikož je vypravěčem bůh, tak si veškeré události samozřejmě přizpůsobuje k obrazu svému. Nezapomíná komentovat situace zábavnými hláškami a občas si i postěžuje. Ale i když je kniha napsána ve stejném duchu jako předchozí díly, tak už ze samotného stylu psaní je vidět, že Apollón za čtyři knihy výrazně změnil svůj pohled na svět. Zároveň styl psaní ale zůstává ve stejném duchu, jako v předchozích dílech. Příběh je stále díky Apollónovým hláškám odlehčený, ale neztrácí na dramatičnosti, která je pro tuhle sérii typická.

Stejně jako minulý díl je i tenhle plný bitev, ale zároveň jsou tu i „odpočinkové“ části. Hrdinové se vydávají na výpravy, setkávají se starými známými a řeší mezi sebou svoje osobní problémy. Díky tomu je to všechno takové provzdušněné a mnohem zajímavější, než kdyby hrdinové skákali z jedné bitvy do druhé. Rick Riordan má příběh zkrátka skvěle promyšlený a vyvážený. A v knize rozhodně není nouze o překvapivé zvraty, které nikdo nečeká.

V knize se opět objevilo mnoho postav z předchozích dílů série, ale i z jiných autorových sérií. Jelikož většina z těchto postav je známá z autorových předchozích knih, nebyly moc popsány. Což v tomhle případě podle mě vůbec nevadí, protože by to bylo jen zbytečné opakování toho, co je známo z jiných knih. A postavy, které se objevily prvně, autor samozřejmě popsal tak nejvíc, jak to vzhledem k jejich roli v příběhu šlo.

Hrobka nemrtvých je další skvělá kniha z pera Ricka Riordana. Za sebe můžu jen a jen doporučit stejně jako celou sérii Apollónův pád a vlastně každou knihu, kterou autor kdy napsal. Téhle knize zkrátka nemám co vytknout, ani kdybych chtěla, a už se moc těším na pátý díl.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář