Nelehký život v sudetském městečku

recenze

Vykořenění (2021) 5 z 5 / cornetka
Vykořenění

Děj nás zavádí do sudetského městečka v období Vánoc. Působí zde polský farář Tadeusz, který se snaží díky zvláštním praktikám odstranit ze společnosti sodomity, homosexuály a bezvěrce. Spousta lidí je mu nakloněna a je pouze pár jedinců, kteří považují jeho chování naopak za hrozbu. Tím je i gay Tomáš, pro kterého je právě život v tomto městečku díky jeho orientaci dost náročný. V tomto období přijíždí z Německa Julie, která chce zde rozprášit popel své babičky. Ta byla z městečka po válce vyhnána, přesto je její přání, aby ji Julia rozprášila právě na tomto místě. Netrvá dlouho a začnou se dít divné věci, které ohrožují Julii, Tomáše a jeho přátele na životě.

První část knihy na mě působila tak nějak ponuře a to díky chování psychopatického faráře, který šel prakticky přes mrtvoly, jen aby vyčistil společnost od "zlých" lidí. V této části se více seznamujeme s Tomášem a Julií, jejich životy, jejich vnitřními útěky a uvědoměním si, co vlastně sami chtějí. Oproti tomu druhá část nabírá rychle na obrátkách a děj se stává dost napínavým. Stáváme se svědky situací a okamžiků, která z nás nikdo nechce zažít. Postupně ale dojde k rozuzlení a zjišťujeme, kdo v tom všem má prsty. Že by farář? Nebo je v tom ještě někdo jiný? A je všechno propojené nebo je to pouze shoda náhod?

V anotaci se uvádí, že se jedná o blízkou budoucnost. Za mě si ale dokážu představit, že se děj odehrává v dnešní době, protože zmiňovanou problematiku stále spousta lidí nedokáže přijmout.

Musím říct, že mě kniha mile překvapila - obzvlášť druhá část. Děj ubíhal rychle a byl napínavý a to mě právě bavilo - obzvlášť když se na scéně objevil někdo, kdo nenechal celou situaci jen tak zamést pod koberec a začal se jí víc zabývat. Zajímavé bylo sledovat, jak jednotlivé dílky do sebe zapadají.

Za mě tedy stojí kniha určitě za přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář